Nyheter

Grönt och omoget

Hos miljöpartiet är det fortfarande 1994; Sverige har inte gått med i EU och hur det blir med den saken framställs ofta som en fråga för miljöpartisterna ensamma att avgöra. Inte minst eftersom Bryssel inte lever upp till partiets miljökrav. "Som att gå med i Hells Angels när man vill jobba för att få fram cykelvägar", konstaterade ett av ombuden under den gångna helgens kongress.
Nyheter • Publicerad 25 maj 2008
Wetterstrand och Eriksson leder ett bångstyrigt parti. BILD: Marie Birkl/SCANPIX
Wetterstrand och Eriksson leder ett bångstyrigt parti. BILD: Marie Birkl/SCANPIXFoto: 

Skrämselpropagandan är utbredd. EU får omfatta alla tänkbara former av mänsklig ondska: betong och koldioxidutsläpp, vapen och korrumperade politiker. Sverige ska inte vara med i ett sådant gäng av uslingar, hävdar EU-motståndarna.

Men nu är vi ju faktiskt med i EU. I kalendern står det 2008 och Sverige har varit en självklar del av den europeiska unionen i mer än 13 år. Det är ett faktum som inte ens miljöpartiets kongressombud kan ändra på.

För språkrörenMaria Wetterstrand och Peter Eriksson handlar debatten egentligen inte om Europa. Det handlar om att bli vuxen. Miljöpartiets tonårsuppror börjar bli tjatigt tröttsamt. Språkrören vill lämna flick-/pojkrummet och ge sig ut i vuxenvärlden.

De båda språkrören är sedan länge maktspelare av rang. Både Wetterstrand och Eriksson har gjort sig kända som dugliga förhandlare i samarbetet med Göran Persson (s) och hans minoritetsregeringar. Färdigheter som inte nödvändigtvis uppskattas i det egna partiet. Kampen mot etablissemanget är överordnat andra mål. Det anses bättre att vara duktig på att måla protestplakat än att ha ett grepp om posterna i statsbudgeten. Sen verkar gräsrötterna (eller kanske maskrosorna?) helt blinda för att miljöpartiet numera är en del av det politiska etablissemanget.

Efter kongressen 2005 skrev Eriksson ett känslosamt brev till partiets medlemmar. Han var mycket oroad över den bild som partiet förmedlade till allmänheten. Kongressen hade precis klubbat att Sverige skulle förbjuda räntor, det vill säga att göra det mycket svårt för vanliga svenskar att låna till lägenheten, radhuset eller bilen. Ett förslag som Eriksson omöjligen kunde försvara. Han pekade också på andra områden, bland annat medborgarlön, där miljöpartiet framstod som "flummigt".

Brevet sågs som ett försök till toppstyrning, att Eriksson ville tysta sina kritiker. Hur som helst ser det ut som om han lyckats övertyga många av medlemmarna att det är dags att byta spår. På årets kongress fattades det viktiga beslutet att överge kravet på medborgarlön. Idén finns visserligen kvar som en vision, men mp för i stället fram den mer genomförbara tanken att samla sjuk- och arbetslöshetsförsäkringarna under samma hatt.

Hur blir det dåmed EU-frågan? Kongressen bestämde sig till sist för att lämna över beslutet till medlemmarna. Nu väntar en landsomfattande medlemsomröstning. Det kan tolkas som ett steg i rätt riktning. Samtidigt måste man nog titta på det svenska miljöpartiet med väldigt välvilliga ögon för att hitta likheter med andra mer framgångsrika, mogna, gröna partier i Frankrike och Tyskland.

Mognadsprocessen är långtifrån avslutad.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.