Annons
Nyheter

Gryende hopp för de borgerliga

Nyheter • Publicerad 1 september 2003

Det blåser borgerliga vindar i väljarkåren. I varje fall enligt den opinionsmätning utförd av Ruab som Dagens Industri publicerade på måndagen. Det borgerliga blocket leder med 49,8 procent gentemot vänsterblockets 48,9 procent.

Det är moderaterna som genom en statistiskt säkerställd ökning med tre och en halv procentenheter till över 23 procent lyfter fyrklövern till nya höjder. Folkpartiet försvarar sitt succévalresultat från förra året med lite över 14 procents stöd i opinionen. Centerpartiet och kristdemokraterna hamnar bägge på cirka 6 procent.

Annons

Den stora förloraren är socialdemokraterna som rasar till 35 procent, medan vänsterpartiet och miljöpartiet ligger still nära respektive partis valresultat.

Huruvida Ruabs uppseendeväckande opinionsmätning är början på en borgerlig trend i väljarkåren eller om det bara rör sig om en enstaka avvikelse från det långvariga mönstret med rödgrön majoritet får framtida opinionsmätningar visa.

Turbulensen i kampanjen inför eurofolkomröstningen och splittringen i många partier om valutaunionen talar för att det kan ha skett markanta förskjutningar i väljarnas lojaliteter. Det kan förklara det svårt eurosargade socialdemokratiska partiets ras. Men att eurokritiska s-väljare skulle vandra till det tydliga japartiet moderaterna framstår i så fall som gåtfullt.

Det är långt till nästa val, men Ruabmätningen borde ingjuta hopp i den borgerliga oppositionen. Den socialdemokratiska regeringen och stödpartierna är nerslitna av EMU-problematiken och den knackiga ekonomiska utvecklingen.

Det är i mellanvalsperioden grunden läggs för kommande valsegrar.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons