Nyheter

Håll kursen folkpartiet!

Nyheter • Publicerad 8 maj 2007
Vart går folkpartiet efter Lars Leijonborg? ARKIV: JEPPE GUSTAFSSON/SCANPIX
Vart går folkpartiet efter Lars Leijonborg? ARKIV: JEPPE GUSTAFSSON/SCANPIXFoto: 

Under Lars Leijonborgs ledning har folkpartiet liberalerna utvecklats till en viktig och förnyande kraft i svensk politik. Leijonborg har tillsammans med Jan Björklund framgångsrikt tagit fighten mot socialdemokraternas skolpolitik. Leijonborg har förändrat debatten om integrationspolitiken, visat på bristerna och tydligt markerat hur integrationspolitiken måste läggas om. Folkpartiet har under Leijonborgs ledning blivit ett tydligt borgerligt parti, väl förankrat i Allians för Sverige.

Det är viktigt att dra rätt slutsatser efter Lars Leijonborgs avgång som partiledare. Folkpartiet liberalernas politiska linje måste i allt väsentligt ligga fast.

Skolan avgör Sveriges framtid. Framöver kommer vi att möta en tilltagande global konkurrens om jobb och investeringar. Det är helt avgörande för Sverige att ha en skola som rustar morgondagens vuxna att möta denna konkurrens. En väl fungerande skola är också viktig i sig eftersom det förmår människor att växa.

Under många decennier har skolpolitiken i Sverige successivt nedvärderat kunskap. Socialdemokratiska regeringar har tagit bort kunskapskontroller, tonat ner kraven och ifrågasatt betygen. Parallellt med detta har läraryrkets status sjunkit. Svensk skolas resultat har blivit därefter. Flera tunga internationella och nationella utvärderingar har visat att svenska elever lär sig för lite. Samtidigt har problemen med stök, bråk och bristande arbetsro tilltagit.

Det torde stå klart för var och en att en skola som nedvärderar kunskaper inte är ett bra sätt att rusta ungdomar för framtiden. Lars Leijonborg och Jan Björklund har tillsammans sett till så att debatten om svensk skolpolitik tog fart och att socialdemokraternas nedvärdering av kunskap ifrågasatts alltmer. Det är ingen slump att folkpartiet har ansvar för utbildningspolitiken i alliansregeringen.

När folkpartiledaren sommaren 2002 förde in nya perspektiv i svensk integrationsdebatt genom krav på språkkunskaper och egen försörjning var det många som förfärades. Det var, hette det då, fel att ställa krav. Men det är klassisk socialliberalism att människor i grunden har ansvar för sin egen situation. Det är inte snällt mot människor att vagga in dem i beroende av staten. Den kravlöshet som ansågs vara snäll politik ställde istället människor inför en hård vardag. Att ställa krav är att bry sig.

I dag har nästan alla större städer i Sverige bostadsområden som präglas av hög arbetslöshet, många skolmisslyckanden, lågt valdeltagande och ibland också hög kriminalitet. Detta är följden av en välmenande och omhändertagande politik som inte betonade människors eget ansvar.

Att hålla fast vid den integrationspolitik som Lars Leijonborg, Nyamko Sabuni och Mauricio Rojas mejslat ut är viktigt. Att bryta den ofrihet och otrygghet som utanförskapet skapar är en utmaning som liberaler måste ta sig an. Att ställa krav på att lära sig språket, ha tydliga krav på ordning i skolan och att förutsätta att den som är frisk ska försörja sig själv är att bry sig om dem som idag har svårt att ta sig ur utanförskap.

Folkpartiet är nu en del av Allians för Sverige. Alliansen vann valet på att, i kontrast mot socialdemokraterna, tydligt stå för arbetslinjen. Alliansens fokus på jobben har naturligtvis en tydlig ekonomisk utgångspunkt. Ska Sverige klara de framtida utmaningarna som globaliseringen och den demografiska förändringen utgör, så krävs att så många som möjligt har jobb. Men det handlar också om en ideologisk övertygelse, den som är frisk ska så långt möjligt försörja sig själv. Den frihet det innebär att kunna försörja sig själv ska vara fler förunnad.

Fler jobb kommer genom att fler människor vågar satsa på företagande. Också det har en stark tradition i folkpartiet. I decennier har folkpartister kämpat för ett bättre klimat för företagare och entreprenörer.

Friare företagsamhet skapar jobb, men det har också ett värde i sig med en miljö som ger utrymme åt människor att testa nya idéer. En särskild utmaning är att underlätta för kvinnors företagande, det är en viktig del av liberal jämställdhetspolitisk.

Folkpartiet har länge stått som garant för det som ibland kallas det glömda Sverige. Vi ger röst till dem som annars inte hörs så ofta i den politiska debatten. Det är viktigt att se att detta hänger samman. När fler får jobb och försörjer sig själva, så blir det också enklare att hjälpa dem som behöver samhällets hjälp allra mest.

När Lars Leijonborg nu lämnar som partiledare är det viktigt att den folkpartiets politiska inriktning i allt väsentligt ligger fast. Sverige behöver ett folkparti som tydligt markerar att frihet och eget ansvar är två sidor av samma mynt. Att ställa krav på att människor så långt möjligt tar ansvar för sin egen situation är att öka den enskildas makt över sitt eget liv.

Christer Nylander

Gilbert Tribo

Pierre Månsson

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.