Nyheter

I Kristianstads slutna rum

Nyheter • Publicerad 5 mars 2008

Råder det stiltje i Rådhuset i Kristianstad? Nej, inte precis. Det planeras och funderas säkert på både det ena och det andra. Kruxet är väl bara att funderingarna än så länge inte har gett kommunen den nödvändiga nystart som majoriteten vann valet på att utlova 2006. I stället förefaller det mer vara så att man löser problem efterhand som de uppstår.

Ett talande exempel för att verksamheten inte är så febril som den borde vara är att mars månads fullmäktigemöte har ställts in.

Är det verkligen så illa att Kristianstads kommun, som är i behov av upprustning på så många fler sätt än enbart i lokalfrågan, inte har ärenden nog att behandla? Inga motioner som ligger obesvarade? Inga heta frågor att dryfta? Nej, knappast.

I stället är det tydligen så att majoriteten inte klarar av att driva en politik för förändring. Därför väljer man hellre att konservera den s-märkta ordning som råder i kommunen. Att det är så beror antagligen på avsaknaden av en gemensam vision för kommunstyret, en plan som man också jobbar efter. I stället har arenafrågan skrämt både majoriteten och socialdemokraterna in i ett hörn. "Handslaget för Kristianstad", den långsiktiga investeringsplanen, är ett typexempel på att de sju partierna vill låsa fast varandra så att ingen ska kunna byta fot och låta folket få påverka. Allt på tvärs med den folkvilja som det gavs uttryck för i Kb:s opinionsundersökning då 64 procent av väljarna i kommunen sade sig vilja folkomrösta.

Kanske är det också så att Handslaget inte har varit tillräckligt förankrat ute i partiorganisationerna. Mycket talar för att det är så. Det finns uppgifter om att investeringsplanen är en tjänstemannaprodukt, som gruppledarna i princip har fått säga amen till. Om det nu är så att planen inte har förankrats ordentligt i partiorganisationerna är det fullt begripligt att man inte vill ha med frågan till en offentlig debatt. Tänk om den ifrågasattes internt …

Nu försöker man i stället sälja in Handslaget för att det i efterhand ska få den förankring man borde ha sökt före ingåendet. Den brådska med vilken investeringsplanen togs fram är lika omotiverad som den brådska med vilken arenabeslutet togs.

Det inställda fullmäktigemötet nästa tisdag är talande för hur den viktiga offentliga debatten om Kristianstads framtid förs. Att det sker på samma sätt som under tidigare mandatperioder är ett fattigdomsbevis.

Jonas Duveborn

politisk redaktör

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.