Känslan för mat
Att priset på mat kan ha en koppling till att det nu blir lättare att reformera EU:s jordbrukspolitik är i och för sig tacknämligt. Men frågan var ändå på väg. Något kan man dock förskräckas över att Frankrike har tagit tillfället i akt att predika protektionism.
Vad världsmarknaden behöver för att kunna ge alla bättre och billigare mat är mer frihet, inte mindre.
När EU samtidigt låter räven vakta hönorna finns det också anledning att bli fundersam. Arbetet med att ta fram nya kostråd i unionen leds nämligen av en grupp som för några år sedan ifrågasatte Världshälsoorganisationens rekommendation att konsumera mindre socker, forskargruppen Eurreca. Bakom gruppen står indirekt flera hundra av världens största livsmedels- kemi och läkemedelsföretag. Och EU anslår 123 miljoner kronor åt eländet.
Frågan om opartiskhet tycks märkligt nog inte upplevas som något problem.
I frågan om övergödning kan Sverige dock inte skylla på EU, här är vi helt - och inte bara delvis - ansvariga. Naturvårdsverket konstaterar att skatten på konstgödsel måste chockhöjas om utsläppen i Östersjön ska minska i den takt som miljöminister Andreas Carlgren (c) lovade i höstas.
Det är lätt att bli desillusionerad och tycka att det mesta är skit.