Köttfärsen och de stora frågorna
Återvinningen av köttfärs på Ica leder mig till att tänka på vad som krävs för ett väl fungerande samhälle, där människor lever gott och utan att riskera att varken bli lurade eller sjuka. Kvinnan som plockade upp köttet från golvet, plockade bort den mest synliga smutsen och sedan plastade in det igen för försäljning, vad kan hon berätta för oss om kapitalism, marknadsekonomi, socialism och demokrati?
Kapitalism är uppenbarligen inte tillräckligt. Att människor äger och får avkastning på sina produktionsmedel kan leda till att de berikar sig med det falskspel som de avslöjade Icahandlarna gjorde. Ekonomisk teori tar numer hänsyn till människans tendens att svika förtroende och att bete sig bedrägligt. Det är ingen vacker människosyn, men som Uppdrag Granskning visade, en realistisk människosyn när kapitalismen råder.
Marknadsekonomin är inte heller tillräcklig. Kunderna strömmar fortfarande till de fyra Icahandlarna, trots att deras agerande avslöjats. Som kund rationaliserar man sin irrationella butikslojalitet med argumentet att det är lika illa överallt. Därför klarar inte kunders efterfrågan av att skapa ett gott utbud.
Socialismen är inte heller tillräcklig, om man med socialism menar en stark stat. Det var inte kommunens miljö- och hälsoskyddskontor som visade upp kotletterna som legat på golvet. Nu springer de i rad till åklagaren, men vad gjorde de före avslöjandet? Deras inspektioner kunde inte hindra fyra stolta Icahandlare från att begå olagligheter. Till det krävdes massmedia.
Den som drog fram den gamla köttfärsen i dagsljuset var journalister. Då drar man slutsatsen att en fri press är en nödvändig förutsättning för ett väl fungerande samhälle.
Men det var inte en privatägd tv-kanal som utförde granskningen, utan en statligt ägd och styrd tv-kanal. Förvisso är det ohyggligt att ens tänka tanken, men skulle en annonsfinansierad kanal, till exempel TV4, vara kapabelt att göra samma avslöjande? Självfallet, hävdar de stolta journalisterna, ty det finns en gigantisk brandvägg mellan annonsavdelningen och journalisterna som granskar världen för att hitta nyheter.
Men misstanken kan odlas, i väntan på bevis, även om vi är många som betvivlar sanningen i misstanken. Tidningen du nu läser är känd för sina avslöjanden av ABK, Flygplatsen, Renhållningen och Högskolan. Däremot var det Skatteverket som drog fram kriminalitet på Eks Radio AB. Inte kan det vara kommunens och statens lilla reklambudget som gör dem mer utsatta för en privatägd tidnings granskning?
Lärdomen av Josefssons härjningar i de unkna Icabutikerna är att kapitalism, marknadsekonomi och socialism i salig förening kan ge oss god köttfärs, men ytterst beror vår vällevnad också på en fri press, där mixen av privat och statlig press måste finnas, på det att varken annonsörer eller politiker får möjlighet att styra massmedias uppmärksamhet.
Denna insikt är så självklar. Men den saknas i utvecklingsländer eller i de länder som nu transformerar sig från kommunism till europeisk välfärdsstat.
Det borde också vara ett argument för att ha presstöd, så att även tidningar och kanaler som inte är lika väl försörjda av radiohandlares reklampengar kan existera. En fri press är en förutsättning för ett civiliserat välfärdssamhälle, även om pressen inte alltid är civiliserad.
Sven-Olof Collin