Nyheter

Kristdemokratisk kovändning

Nyheter • Publicerad 11 december 2007

Så var det då tre partier i Kristianstads kommunfullmäktige som vill fråga kommuninvånarna om det ska byggas en storarena eller inte. Vänsterpartiet och miljöpartiet fick på tisdagen stöd av kristdemokraterna.

Det är alltid något.

Sannolikt finns det också delade meningar i frågan i flera av de övriga partierna, något som lär komma i dagen när fullmäktige så småningom har att ta ställning till begäran om en kommunal folkomröstning. Den aktionsgrupp som har bildats för att driva frågan har på tio dagar fått in 1000 namnunderskrifter. Därmed finns egentligen redan nu klara incitament för fullmäktige att lyfta frågan – för att få den ur vägen.

Något kan man förvånas över kd:s kovändning. Mot bakgrund av partiets agerande under den förra mandatperioden ligger det dock nära till hands att tolka beskedet som ett utslag av klassisk populism. Kd är marginaliserat och kan inte ensamt besluta om en folkomröstning, men man kan i lugn och ro ansluta sig till den breda folkopinionen utan att behöva ta ansvar för något beslut.

En mer välvillig tolkning är att det är lättare för kd att lyssna till folket än vad det är för de fem majoritetspartierna och socialdemokraterna. Dessa partier är officiellt cementerade i sina uppfattningar, och anser att kommuninvånarna inte har förmåga att välja rätt.

Vem vågar byta fot först?

Jonas Duveborn

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.