Låt Lindåsa leva vidare
Äldreboendet Lindåsa fortsätter att vara en het potatis i den lokalpolitiska debatten i Kristianstads kommun. Som ett av få privata alternativ i äldreomsorgen i nordöstra Skåne utgör det välskötta och bland vårdtagare och deras anhöriga mycket populära Lindåsa ett rött skynke för vänsterfalangen inom socialdemokratin.
Väl fungerande och omtyckta alternativ till offentliga sektorns utbud av vård, skola och omsorg bör enligt dogmatiska vänstermänniskor helst inte existera – och gör de det ska de helst tvingas att avsluta sin verksamhet. Annars blir det ju svårt för vänsterkrafterna att utmåla verksamheter som inte sköts av offentliga sektorn som huvudsakligen drivna av profithunger.
Många misstänker – på god grund – att den grå betongsossen Göran Wagermark, omsorgskommunalråd i Kristianstad, bedriver ett fult spel med syfte att på sikt få bort de privata alternativen inom äldreomsorgen.
Tidigare var det en säregen upphandlingsmodell, som lätt kan ifrågasättas, som satte Lindåsas existens i fara och i veckan kom nya besked om att lagen om offentlig upphandling inte följts när kommunen lagt ut äldrevård på entreprenad, vilket även får konsekvenser för det privata äldreboendet Axeltorp.
Wagermark har gett Lindåsa ett "nådeår", äldreboendet får behålla sitt nuvarande avtal år 2004 ut, men den hätska striden mellan de borgerliga oppositionspartierna som vill behålla Lindåsa och s+kd+mp-majoriteten lär fortsätta.
Särskilt märkligt i sammanhanget är kristdemokraternas passivitet, partiet som för bara ett kort tag sedan utmålade sig som garant för Lindåsas fortsatta existens.
En nedläggning av Lindåsa år 2005 kan bli kristdemokraternas andra stora svek – det första var uppbrottet från det borgerliga samarbetet – mot sina väljare och sin ideologi.