Nyheter

Livsfarlig fundamentalism

Nyheter • Publicerad 1 april 2009

Min kollega Asma har precis lämnat besked till en 19-årig kille att han är HIV-positiv. Men officiellt så finns han inte i statistiken i Saudiarabien. Man väljer att blunda här, liksom i grannländerna. Asma berättar att killen inget visste om HIV/aids eller hur man kan skydda sig.

Tystnad eller budskap om avhållsamhet verkar förena fundamentalistiska religiösa muslimska, judiska och kristna patriarker världen över. Men med undantag från verklighetsfrånvända patriarker över 80 år som lever i celibat, är sexualiteten en stark kraft mellan människor. Ändå är realistiska budskap kring sexualitet, som att underlätta tillgång till kondomer också för unga ogifta, en exotisk tanke på många håll.

Den medicinska tidskriften Lancet anklagar katolska kyrkan för att sprida direkta felaktigheter kring kondomer, och menar att Vatikanen borde ta tillbaka påvens kommentar i Kamerun om att aids är en tragedi "som inte kan övervinnas genom distribution av kondomer, vilka till och med kan förvärra problemen". Visst, lösningen är inte kondomer allena, utan fattigdomsbekämpning och ekonomisk jämställdhet mellan könen. Men när framträdande personer påstår något som går emot en enad vetenskap kan det få förödande effekt på miljontals människors hälsa.

HIV/aids-pandemin är något av det grymmaste i vår tid och den kontinent som drabbats hårdast är just Afrika där 22 miljoner av världens totalt 33 miljoner HIV/aids-smittade lever. Tänk på alla de liv som fortfarande kan skonas om kondomer används.

Förre påven Johannes Paulus II var aningen mer liberal när han sa att det är okej att använda kondom, dock med tillägg inom äktenskapet och förutsatt att ena partnern är HIV-positiv. Givetvis menade han inom heteroförhållande, eftersom religiösa fundamentalister av olika sorter tolkar skrifterna som att sex är mellan man och kvinna, och därför tar sig rätten att döma och fördöma olika former av kärlek.

Men gudskelov lever vi i ett sekulärt samhälle med individens självbestämmande i centrum, utan tabun och med öppen kommunikation kring sexualitet och med tillgång till bra och billiga kvalitetskondomer. Ändå har vi sen 1997 en trend med ökande klamydiasmitta i Sverige; bara i februari 2009 diagnostiserades 3 506 nya fall enligt Smittskyddsinstitutet. En bidragande orsak kan vara att många som får klamydia inte får några symptom, och att köerna för testning ibland är långa så folk struntar i att testa sig. De högsta klamydiasiffrorna rapporteras från våren och sommaren. HIV/aids har samma smittväg, men än så länge är läget stabilt i Sverige, närmare 5 000 är smittade i dag och 8 370 har diagnostiserats. Våren nalkas nu äntligen – och vårkänslorna! Njut, men var rädda om er själva och varandra!

Vanja Berggren är lektor i folkhälsovetenskap vid Högskolan Kristianstad och verksam vid King Saud Abdel Aziz University for Health Sciences, Riyadh, Saudiarabien.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.