Nyheter

Med framtiden bakom sig

Nyheter • Publicerad 15 april 2009

ººVad säger oss Olle Sjöholms övergång från Kristianstadsbygdens framtid till Sverigedemokraterna?

Att SD drar till sig rasister står med besvärande tydlighet klart efter den senaste tidens avslöjanden om partiets dubbla budskap; ett utåt om att ingen form av rasism accepteras och ett annat inåt, där ledande företrädare inte tar avstånd från rasistiska yttringar. SD har sitt ursprung i Bevara Sverige Svenskt och hur mycket den nuvarande partiledningen under Jimmie Åkesson än har putsat på fasaden så går arvet igen; är den affärsidé partiet grundar sig på.

KBF har sitt ursprung i främlingsfientliga Sjöbopartiet. SD har haft svårt att etablera sig här i kommunen just eftersom det redan har funnits ett parti som har tagit hand om de främlingsfientliga rösterna.

Efter valet 2006 har KBF dock blivit accepterat såväl av den styrande borgerligheten som av Socialdemokraterna. Alla har de tagit KBF i hand på att genomföra en gemensam arenapolitik.

Att Sjöholm nu har fått nog och byter parti skulle mot denna bakgrund kunna visa att KBF har gjort det internt som SD inte har brytt sig om.

Följden? Nyblivne KBF:aren Göran Dandelo lär få svårt att bli återvald, om han nu inte lockar med sig en rad av sina gamla partikamrater i Moderaterna. Nils-Arne Bidsell & co kanske också borde söka sig en ny framtid.

Jonas Duveborn
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.