Nyheter

Mixtra inte med ministrarna

Nyheter • Publicerad 16 april 2009

ººRiksdagsledamot Fredrick Federley (C) anser att Moderaterna med sina tunga ministerposter får för stor plats i offentligheten och kräver en regeringsombildning så att även de borgerliga småpartierna klarar sig i nästa års val.

Man får förutsätta att Federley bara månar om det bästa för den samlade borgerligheten. Det var det gemensamma alliansprojektet som ledde fram till maktövertagandet 2006. Alla skulle bidra, alla skulle tjäna på det – och så blev det.

När opinionsmätningarna nu entydigt visar att det huvudsakligen är M som under innevarande mandatperiod har tjänat ökade sympatier på att ingå i en allians är det självklart att en lösning måste tas fram så att allt ljus på M inte leder till att Centern, Folkpartiet och Kristdemokraterna av den anledningen vissnar och sjunker samman fullständigt.

Lika viktigt är det att den lösningen är en annan än en återgång till den gamla borgerliga kannibalismen.

Kruxet är väl bara att Federleys förslag till lösning inte framstår som den bästa. Ingen av de M-märkta ministrarna på framskjuten plats kan påstås ha gjort ett dåligt jobb. Och det känns något desperat att året före valet – precis efter att opinionen för första gången svängt över till fördel för regeringen – börja mixtra med regeringssammansättningen enbart av valtaktiska skäl.

Bättre vore om Federley använde sitt inflytande till att verka för en valteknisk samverkan. Om de fyra borgerliga partierna går till val under gemensam beteckning undanröjs faran för att röster ska anses vara bortkastade. Samtidigt står det varje parti fritt att profilera sig på det sätt man finner bäst.

Jonas Duveborn
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.