Nyheter

Mörker över Kristianstad

Nyheter • Publicerad 20 augusti 2004

Kristianstads kommuns politiska ledning vill förbättra informationen till medborgarna – och stärka kommunstyrelsens ställning. Därför beslöt man i onsdags kväll att sluta med presskonferenser efter att kommunstyrelsens arbetsutskott har sammanträtt. Medierna får nu snällt vänta till efter kommunstyrelsens sammanträden.

Det står politikerna fritt att besluta om när presskonferenser ska hållas. Klart är bara att nyordningen innebär senare information till medborgarna, vilket minskar påverkansmöjligheterna. Samt att det försämrar för politikerna själva. De går nämligen miste om ett tillfälle att berätta för stressade journalister om sin syn på de beslut som fattats. I stället överlåter man åt medierna att söka sina egna källor. En taktisk miss, med andra ord. Och ett onödigt tillbakahållande av information.

Förklaringarna från ansvariga politiker är också krystade. Tillväxtkommunalrådet Michael Anefur (kd) motiverade i Norra Skåne i går beslutet med att politikerna i kommunstyrelsen ska känna sig mindre styrda, och att väldigt många medborgare tror att besluten i arbetsutskottet är definitiva. Anefur visar genom sin förklaring att han både uppfattar andra politiker som viljelösa offer och att han underskattar medborgarnas fattningsförmåga. För övrigt är inte besluten efter kommunstyrelsens sammanträde alltid definitiva, det blir de först när kommunfullmäktige har sagt sitt.

Allra värst är ändå uppmaningen att ingen politiker ska uttala sig om några beslut före de officiella presskonferenserna. Detta strider klart och entydigt mot den grundlagsfästa meddelarfriheten.

Mörkret lägger sig alltmer över Kristianstad. Vintern kommer närmare.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.