Nyheter

När ska man sluta prata?

Nyheter • Publicerad 3 december 2007

Vägverket och NTF är oroade över den ökade olycksstatistiken på våra vägar, speciellt singelolyckorna ökar. Sverige är sämst i Europa kan man läsa och Vägverket har inget recept på hur man skall sänka olyckstalen i trafiken.

Vad mobiltelefonin i trafiken förorsakar kan man inte finna ord till i tidningsartiklarna den 21 och 22 november av NTF och Vägverket.

Ett råd eller "recept" till Vägverket och NTF är ett förbud att bruka mobiltelefon vid bilkörning som i stort sett övriga länder i Europa har. Kvar finns Ryssland, Serbien och några mindre länder i östra Europa med en annan trafikkultur – och Sverige.

Skall Sverige bli sista land att införa ett förbud. En skandal på väg och ett svek mot trafiksäkerheten och nollvisionen.

Krav på ett förbud att bruka mobiltelefon i trafiken har tidigare framförts i Kb men en påminnelse kan vara viktig för att få myndigheter och politiker att vakna och ta sitt ansvar i denna fråga för trafiksäkerheten.

Lagstiftning med förbud att bruka mobiltelefon vid bilkörning är oundviklig för trafiksäkerheten och borde ske under trafiksäkerhetens år 2007.

Sverige har varit ett föregångsland när det gäller trafiksäkerhet. Det är nu fritt fall på rankinglistan och risken är stor att det blir en fortsättning om inte ett förbud att bruka mobiltelefon under bilkörning införs. Huvudsaken är dock att rädda liv och minska antalet trafikolyckor och det gör man inte genom tillåten mobiltelefoni i trafiken.

Kostnaden för trafiksäkerhetsåtgärden är minimal och den kan knappast ekonomiskt påverka andra projekt. Samtidigt spar man liv och onödigt lidande förutom försäkringsbolagens skadestånd i dessa olyckor och sjukvården.

Torsten Larsson

Kristianstad

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.