Nyheter

Nationalisterna

Vänsterpartiet vill inte vara med i en eventuella rödgrön regering efter valet 2010. Den slutsatsen ligger nära tillhands att dra sedan bland annat partiledaren Lars Ohly ställt ultimatum om EU-politiken.
Nyheter • Publicerad 6 maj 2008

Det var i en debattartikel i Dagens Nyheter på tisdagen som v konstaterade att ett samarbete med socialdemokraterna inte blir aktuellt om Lissabonfördraget röstas igenom i riksdagen utan att bindande undantag som skyddar den svenska kollektivavtalsmodellen ges.

Dessutom vill v att nationella angelägenheter som apoteksmonopolet - ett av de sista i världen - och allmännyttan ska skyddas. För att nu inte tala om den svenska kronan.

Paniken inför EG-domstolens avgöranden är märklig. Domarna i Vaxholmsmålet och det nyligen avgjorda Rüffertfallet visar bägge att både den fria rörligheten och arbetstagarnas intresse vägs in. "För rättvisans och konkurrensens skull så måste spelreglerna vara lika för alla", konstaterade också EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso.

I Vaxholmsmålet krävde Byggnads att de lettiska byggnadsarbetarna skulle få genomsnittslöner i stället för kollektivavtalsreglerad minimilön. EG-domstolen sa nej.

I Rüffertfallet fann domstolen att det nationella, allmängiltigförklarade kollektivavtalet gick före ett lokalt avtal.

Mona Sahlin har ett tufft jobb att få ihop ett trovärdigt regeringsalternativ. Inte blir det bättre av att delar av LO, precis som det skånska partidistriktet med Heléne Fritzon från Kristianstad i spetsen, gör gemensam sak med v.

Jonas Duveborn
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.