Nyheter

Passiva egoister i rådhuset

Nyheter • Publicerad 2 maj 2005

Kommunstyret i Kristianstad har tilldragit sig uppmärksamhet inte bara för sin passivitet och allmänna oduglighet. Också själva kombinationen s+kd är ovanlig, vilket har fått partiorganet Kristdemokraten att i sitt senaste nummer (nr 17, 2005) tillägna en hel sida åt den politiska situationen i Kristianstad.

Artikeln är utformad som en okritisk hyllning till den kristdemokratiske ledaren i Kristianstad, Michael Anefur. Kanske inte så konstigt med tanke på att den publiceras i genuin partipress. Men det är ändå en väl magstark bild som målas upp i texten. Anefur framställs som en ansvarstagande och självuppoffrande politiker. I själva verket har Anefur tillskapat sig en egen – onödig och dyr – kommunalrådspost samt konstruerat en handfull avlönade viceordförandeposter i nämnderna som han delat ut till sina partikamrater. Altruism är kanske inte det första ordet man förknippar med de lokala kristdemokraterna.

Även Kristianstads finanskommunalråd Heléne Fritzon (s) figurerar i artikeln, med ett uppseendeväckande lamt försvar för den omaka koalitionen: "Att samarbeta med kristdemokraterna var väl inte vad jag drömde om när jag gick med i SSU på 1970-talet, men det har gått bra. Visst har det funnits kritiska synpunkter från det egna partiet, men jag ser det inte som att vi har svikit våra väljare."

Förutom en del illa skötta initiativ – som livsmedelsprofilen – har s+kd-koalitionen präglats av inaktivitet. Inte mycket positivt har uträttats av de högavlönade kommunalråden.

Fritzon och Anefur har tagit ansvar för sig själva och sina partiapparater.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.