Nyheter

Pekbok för politiska nördar

Nyheter • Publicerad 22 maj 2007

Gunnar Hökmark (m) har gjort halvtidsbokslut under sin första mandatperiod i Europaparlamentet. I en liten skrift benämnd Frihet, samarbete, Europa "rapporterar" han om sina egna insatser i EU-politiken.

Tilltaget är förståeligt. Det är sällan som våra Europaparlamentariker får någon större uppmärksamhet här hemma, och det är hög tid för dem alla att börja förbereda sig införEU- valet 2009. Valrörelser tycks börja allt tidigare.

Den som vill kan faktiskt få en hel del till livs av skriften, om både stort och smått. Bara man är medveten om syftet: maximal uppmärksamhet åt huvudrollsinnehavaren.

Fast det är det förstås svårt att förbise. Skriften påminner nämligen till sin utformning mest om en pekbok för barn. Och det är detta som blir så svårförståeligt. Politik på EU-nivå görs knappast mer tillgänglig bara därför att den presenteras överdrivet tillrättalagt. Eller att samma bild på en flinande Hökmark upprepas in absurdum i skiftande färgnyanser – från spygrönt till chockrosa. Det blir heller inte bättre av att bilden i fråga inte kan sägas göra parlamentarikern rättvisa i alla färgkombinationer, för att uttrycka det milt. Eller att små flygplan med bannerstexten "sluta resa till Strasbourg" och faktarutor i form av moln får berätta om Hökmarks kamp mot parlamentets flyttcirkus.

Och så vidare.

Egentligen borde man berömma alla initiativ som tas för att popularisera EU-politiken. Hökmark visar att detta inte alltid gäller.

Jonas Duveborn

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.