Nyheter

Pinsamheter och fiaskon

Nyheter • Publicerad 15 maj 2007

Oppositionsrådet Heléne Fritzon (s) kommenterade Göran B:son Asklöfs (m) insatser som kommunstyrelseordförande efter Asklöfs avgångsbesked i Kristianstadsbladet (15/5): "Jag tycker den här perioden har varit en pinsam parentes. Arbetet i rådhuset har inte fungerat och jag ser fram emot ett ledarskap som utvecklar Kristianstad ..."

Det var nog fler än jag som närapå ramlade av stolen vid genomläsningen av detta uttalande. Fritzons tid som toppolitiker i Kristianstad har varit minst sagt problematisk. Hon satt i ABK:s styrelse under den tid då bolaget plågades av skandaler och oegentligheter, men såg inget, hörde inget och märkte inget.

Under hennes tid som skolkommunalråd hade barn- och utbildningsnämnden ständiga problem med att hålla budgeten och utbildningskvaliteten låg knappast på en sådan nivå att resten av riket avundades Kristianstads elever.

I valrörelsen 2002 var Fritzons uttalanden mot sjöbopartiet, nuvarande kristtianstadsbygdens framtid, och de partier som kunde tänka sig ett samarbete med detta parti hätska. Efter valet bildade hon minoritetsregering med sjöbopartiets stöd.

Alla minns den av passivitet, då och då avbruten av löjeväckande jippon och bisarra luftslottsprojekt, präglade s+kd-koalitionen 2003 – 2006 som Fritzon stod i spetsen för.

Som oppositionsledare är Fritzon ettrig och verbalt giftig i sina attacker mot det sittande fempartistyret, men har inte lyckats presentera något eget trovärdigt alternativ vare sig det gäller politiskt program eller ett sammanhållet oppositionsblock.

Om vi accepterar Fritzons utsaga att Asklöfs politiska insats som kommunstyrelsens ordförande var en "pinsam parentes", hur ska vi då kategorisera Fritzons politiska verksamhet? Som en långvarig katastrof? Kronisk pina? Ihärdig obehaglighet? Envis otrevlighet? Utdraget fiasko?

Kristianstad kommer inom kort att få en ny kommunstyrelseordförande. Förhoppningsvis kan kan vi samtidigt få en ny stil från oppositionsledaren också. Lägg ner den aggressiva men tomma oppositionsretoriken Fritzon! Presentera istället en konkret sakpolitisk plattform och erbjud Kristianstadsborna ett realistiskt regeringsalternativ.

Peka på vilka partier du vill samregera med och berätta framför allt vad du vill göra om du får makten 2010.

Allt annat än klara besked på dessa centrala områden vore ytterst genant.

Jörgen Jörgensen

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.