Nyheter

Samlade de står

Nyheter • Publicerad 18 maj 2007
Erna Arhag (m). ARKIV: Tommy Svensson 2006
Erna Arhag (m). ARKIV: Tommy Svensson 2006Foto: 
Bengt Gustafson (m). ARKIV: Willy Alm 2005
Bengt Gustafson (m). ARKIV: Willy Alm 2005Foto: 
Mats Jönsson och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth (m). Bild: Peter Åklundh
Mats Jönsson och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth (m). Bild: Peter ÅklundhFoto: 

Moderata samlingspartiet i Kristianstad har enhälligt ställt sig bakom Bengt Gustafson som ny gruppledare efter Göran B:son Asklöf. Sannolikt är det bästa möjliga val. Gustafson har under förra mandatperioden gjort sig känd som en enträgen och rättrådig kommunrevisor. Att han har kunskaper om politiska rutiner behöver ingen betvivla.

Politiskt får den nye moderatledaren anses stå något längre från "nya moderaterna" än vad hans företrädare gjorde. Vad detta innebär för de samverkande partierna i majoriteten återstår att se.

Här finns också det stora frågetecknet. Av vad som hittills har framkommit har m inte i förväg förankrat sitt val hos de samverkande partierna utan självsvåldigt menat att Gustafson som gruppledare för det största partiet med automatik ska bli B:son Asklöfs ersättare på posten som kommunstyrelsens ordförande. Det är väl bryskt. Viljan hos m att föra en öppen dialog om organisationen har visat sig obefintlig. I stället har det varit snabba puckar för att till synes rädda vad som räddas kan. Fredagens plötsliga tillkännagivande av att en ny gruppledare hade utsetts förefaller huvudsakligen ha gjorts för att stoppa fortsatta spekulationer om vilken personsammansättning av den politiska ledningen som är den mest optimala för kommunens framtid. Nu när ett nyval ändå skulle göras.

Om majoriteten har förhoppningar om ett tätare politiskt samarbete framöver finns det all anledning att dra lärdom av den gångna veckans händelser. Vilka beslut är enbart en angelägenhet för de enskilda partierna? Vad måste partierna vara överens om?

Även Kristianstad behöver bygga en allians som klarar av att stå emot den socialdemokratiska maktmaskinen. Den äntringsstyrka som skulle förbereda maktövertagandet 2006 borde återuppstå, men nu med syfte att samordna majoritetspolitiken till ett samlat borgerligt alternativ.

Kanske är en revisor som Gustafson rätt person att revidera majoritetens politiska kultur. Men det kräver krafttag. Inte minst inom den egna samlingen.

Apropå moderat samling så är det märkligt att den m-märkta mobben mot Percys Design i Åhus fortfarande inte har kommit med en offentlig ursäkt till Per Wedebrunn. Kommunfullmäktiges ordförande Erna Arhag (m), tillika granne, har inte ens försökt förklara varför hon till exempel har skrivit diskutabla insändare på det vis hon gjort.

Åhus har annars osedvanligt goda förutsättningar. Men för att försvara sin position som semester- och bostadsort krävs ständig förnyelse och förbättring – och då i samarbete med lokala entreprenörer. Att Percys Design vill utöka sin verksamhet borde därför välkomnas av alla marknadsinriktade politiker.

En parallell till vad entreprenörer betyder för en ort finns i Åhus Bechhandboll Festival.

När idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth (m) i torsdags besökte Täppetstranden underströk hon diplomatiskt vikten av att evenemang finns utspridda över hela landet.

Hon borde ha kunnat säga mer. Hon borde ha talat om samspelet mellan idrott, näringsliv och det offentliga i projekt som stärker lokal attraktionskraft. Det hade säkert värmt i Mats Jönsson, eldsjälen bakom handbollsfestivalen, som gjort Åhus vida mer känt än vad kommunal marknadsföring någonsin lär mäkta med. Något som hela kommunen har haft nytta av.

Den attraktionskraft som finns i en kommundel bidrar nämligen otvetydigt till att öka hela kommunens möjligheter.

Därför borde Kristianstadspolitikerna utnyttja potentialen i Åhus bättre, kanske genom att börja med att skola in sina politiker till att bli mer samarbetsinriktade med det omgivande samhället. Våga vara så där vardagligt visionära.

Moderaterna har många skäl att frångå den konserverande samhällssyn som dröjer sig kvar på vissa håll.

Bengt Gustafson kan mycket väl vara rätt man att göra det. Framför allt om han inte lämnas ensam.

Jonas Duveborn

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.