Nyheter

Shame on you, mr Bush

USA:s president George W Bush lade i lördags in sitt veto mot ett lagförslag som skulle förbjuda spionorganisationen CIA att använda vattentortyr i kampen mot terrorismen.
Nyheter • Publicerad 10 mars 2008

Beslutet är ett lågvattenmärke i den 43:e presidentens ämbetsperiod. Genom att sänka sig till samma låga moraliska nivå som de terrorister han vill bekämpa riskerar han med sitt beslut att gå till historien som Tortyrpresidenten.

Representanthusets talman Nancy Pelosi meddelade direkt efter beslutet att hon avser att försöka samla den två tredjedels majoritet i kongressens bägge kamrar som krävs för att upphäva vetot. Reaktionerna på beslutet spillde också omedelbart över på den pågående valrörelsen. "Det är skamligt av Bush och McCain att inte ha modet att förbjuda tortyr", sade till exempel demokratiska partiets ordförande Howard Dean i en kommentar.

Så kallad Water Boarding är en förskönande omskrivning av vattentortyr, en pinometod som använts under århundraden, bland annat av inkvisitionen. Genom att hälla vatten över ansiktet framkallas en akut känsla av att drunkna hos offret. Frivilliga som prövat att utsätta sig för behandlingen har beskrivit den som extremt obehaglig. Metoden är också uttryckligen förbjuden i den amerikanska arméns förhörsmanual, och skulle enligt det nu stoppade lagförslaget alltså ha blivit det även inom underrättelseorganisationen CIA.

Presidenten har motiverat att metoden förhindrat flera terrorangrepp och underlättat för myndigheterna i jakten på terrorister. Dock utan att närmare precisera påståendet. Höga tjänstemän inom militär och underrättelsevärld har dock uttalat sig negativt om tortyrliknande förhörsmetoder. Generallöjtnant Harry E Soyster, som varit direktör inom CIA, sade till Washington Post att de som förespråkar våldsamma metoder för att få fram viktig information inte vet vad de talar om. Metoderna är kontraproduktiva på alla fronter, påpekade Soyster. Till samma tidning bekräftade även två högt uppsatta terroristbekämpare, Guanta-namolägrets befälhavare viceamiral Mark H Buzby och FBI-chefen Robert S Mueller att tvångsmetoder som de presidenten vill tillåta är mindre effektiva än traditionella, samtalsinriktade förhör.

Bekännelser framtvingade under tvång har föga eller intet värde och har inget i en rättsstat att göra. Utöver denna självklarhet är det moraliskt förkastligt av den enkla anledningen att den som torterar eller tar till hot om tortyr sänker sig till samma låga moraliska nivå som de terrorister som ska bekämpas.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.