Självsanering inte nog
Uppgifterna om systematiskt fusk med hantering av kött i några Icabutiker söder om Stockholm, som SVT: s Uppdrag granskning redovisade på onsdagskvällen, drabbar stora delar av livsmedelshandeln, och då särskilt Icabutikerna.
Att inte alla är delaktiga i fusket spelar ingen roll. Att de avslöjade metoderna var av rutinmässig art gör det snarare troligt att metoderna är mer spridda än vad som hittills har framkommit.
I en TT-intervju förklarade Ica på torsdagen ompaketeringen av gammal köttfärs med nya datum som att det handlar om "bristande rutiner och okunskap". Det första ledet är allvarligt nog, det andra helt oförklarligt.
Reglerna för livsmedelshantering är stränga, livsmedelsinspektörerna många. Självklart är det också så att både de ansvariga och de som paketerar varorna för egen del brukar kontrollera så att de varor de köper till sig själva inte är för gamla. Att åklagare har inlett förundersökning om brott är därför mer än väntat.
Som i så många andra branscher, ja samhället i stort, har granskning och kontroll en avgörande betydelse. Det är enbart när de övervakande organen fungerar på ett effektivt och transparent sätt som leverantören och dennes varor kan kvalitets- och förtroendemärkas.
Förutom att Ica:s varumärke har solkats ned innebär köttfärsskandalen att svenskarnas förtroende för uppmaningar om att handla svenskt torde sjunka i botten.
En rimlig slutsats att dra är nämligen att svenska livsmedel – eller svenska varor i stort – inte generellt sett är bättre än varor från andra länder. Lika lite som att svenska företag generellt sett kan påstås vara bättre eller ärligare än andra. Ruttna ägg finns överallt, vilket för många inom livsmedelsindustrin med dess emellanåt nationalistiska och påtvingat lokalpatriotiska förtecken kanske kan vara en uppfriskande tanke.
Att Ica omedelbart agerar och utesluter de företag som avslöjats är ett självklart första steg. Därefter måste ytterligare åtgärder vidtas för att säkra livsmedelshanteringen.
I grunden handlar det ändå om inställning. Alla handlare inser att kundens förtroende är avgörande för att köprelationen ska bevaras, och bli mer lönsam än annars. Därför sätter de flesta en heder i att hålla ord. I detta avseende är marknadsekonomin oslagbar, den sanerar marknaden på opålitliga företagare. Särskilt när den kombineras med avslöjande journalistik och en vetskap om att det i förlängningen är svårt att mörklägga oegentligheter.