Nyheter

Sjuksköterskor ska få göra karriär

Förra året flyttade motsvarande en tredjedel av alla som utexaminerades på svenska sjuksköterskeutbildningar till Norge för att jobba.
Nyheter • Publicerad 5 augusti 2014

1 300 personer med händer och hjärtan som så förtvivlat hade behövts i vården här valde grannlandet i stället. Där får man högre lön – ibland 5 000-6 000 kronor mer i månaden – och bättre arbetsvillkor.

Detta är en stor förlust för svensk sjukvård. Särskilt under sommaren är bristen på sjuksköterskor alarmerande; inför semestertid fylls tidningarna som vanligt med varningar. Men bristen är stor året om. Specialistsjuksköterskorna har blivit 20 procent färre på femton år. Andelen sjuksköterskor specialiserade i medicinsk eller kirurgisk sjukvård mer än halverades mellan 1995 och 2010, enligt Socialstyrelsen.

Om de nyutbildade flyttar utomlands direkt efter examen blir det ett kostsamt slöseri. Det kostar cirka 320 000 kronor att utbilda en sjuksköterska, så en förlust på 1 300 personer ett år innebär en bortkastad investering från staten på 416 miljoner kronor. Det har inte Sverige råd med.

Det var länge sedan sjuksköterskeyrket var ett kall för kvinnor som valde bort familj för att jobba ideellt. Idag vill även de kunna försörja sin familj och ingen vill känna sig utnyttjad.

Pengar har betydelse. De ekonomiska incitamenten för sjuksköterskor att vidareutbilda sig är dessvärre svaga i Sverige, konstaterade Socialstyrelsen i en rapport förra året. Och att avancera till chef ger inga stora lönelyft.

Många går till privata företag eller bemanningsbranschen för att öka sin inkomst eller få ett mer stimulerande arbete. Vettiga löner och möjlighet att göra vinst på företagande är sätt att höja statusen och signalera värdet på det arbete sjuksköterskorna gör. Det ska de inte skämmas för.

Carolin Dahlman
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.