Nyheter

Svag styrning

Nyheter • Publicerad 11 mars 2008

ººTvå alkoholhandläggare i Kristianstad är missnöjda med att socialnämnden har ändrat på ett av deras beslut och att ordföranden Per Åke Grelsson (fp) har mage att uttala egna åsikter på presskonferenserna.

Vad är det för tjänstemannavälde som råder? I politiskt styrda organisationer är tjänstemännen politikernas redskap, inte tvärtom.

Det är nog läge att röra runt ordentligt i den kommunala förvaltningen: effektivisera och organisera om.

***

ººLivsmedelsverket konstaterar i en ny rekommendation att ett par glas vin i veckan inte gör en ammande mammas bröstmjölk skadlig för barnet. Samtidigt finns det de som uttrycker oro för att en ny rekommendation kan uppfattas fel av föräldrar med missbruksproblem. Att de bortser från att alkohol kan vara skadligt.

Så är det säkert. Men varför ska samhället förtiga sanningen?

***

ººRiksdagsledamot Fredrick Federleys (c) salladsbar vid Stureplan i Stockholm gick som bekant inte så bra. Den gick i konkurs. I riksdagen i går frågade därför Sven-Erik Österberg (s) näringsminister Maud Olofsson (c) vad hon avser att göra för att förhindra "att staten belastas med kostnader för undermålig näringsverksamhet med politiska syften"; Federley vägrade skriva kollektivavtal med facket.

Vad menar Österberg? Vill han införa kontroll av varför företag startas? Det skulle strida mot både näringsfriheten och åsiktsfriheten.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.