Systemfel rättas
Det svenska alkoholförsäljningsmonopolet blir alltmer trängt. Den fria rörligheten för varor inom EU kommer att öka konkurrensen drastiskt under det närmaste halvåret. I dag får vi svenskar föra in fem liter sprit från ett annat EU-land. Vid årsskiftet upphör det svenska undantaget från EU:s införselregler, då dubblas den tillåtna spritransonen. Till detta kommer att priserna sänks kraftigt i våra närmaste grannländer, och att nya marknader öppnas.
Redan på onsdag, den 1 oktober, halveras skatten på sprit i Danmark. En liter Absolut vodka, tillverkad i Åhus, kostar 230 kronor på Systembolaget här hemma. I övermorgon kan samma mängd Absolut köpas på andra sidan Öresund för 139 kronor.
Även Finland sänker, men inte förrän i mars nästa år. Där kommer en flaska Absolut att kosta 144 kronor. I maj blir Baltstaterna och Polen fullvärdiga EU-medlemmar. De nya EU-länderna har spritpriser som är lika låga som i Tyskland. "Absolutindex" visar att priserna där ligger på 94 till 97 kronor litern.
Nu hörs alltmer upprörda röster om att den svenska folkhälsan är i fara, att svenskarna kommer att supa allt mer. Faktum är att införseln av sprit redan i dag är omfattande. I dag uppskattar forskare att bara hälften av den sprit som dricks i Sverige säljs på Systembolaget.
Den lagliga införseln ökar för varje dag. Och den svarta marknaden, smuggelspriten, tar allt större andelar.
Följden av att Sverige håller kvar vid sin absurda alkoholpolitik kommer med andra ord enbart att leda till att staten förlorar mer och mer av kontrollen över alkoholen.
Eckart Kühlhorn, professor i sociologisk alkoholforskning vid Stockholms universitet, påpekade i gårdagens Dagens Nyheter att intäkterna för den sprit vi dricker i Sverige hamnar i andra länders skattekistor. Samtidigt får svenska staten betala för de alkoholskador som kan bli följden.
Av samma skäl vill Systembolagets vd Anitra Steen sänka spritskatten. Hon inser att staten bara förlorar på att ha priser som avviker allt för mycket från grannländernas. Det enda hållbara argumentet för att behålla Systembolaget, hälsoargumentet, faller därmed också platt till marken.
Finansminister Bosse Ringholm vill ändå inte ge några konkreta besked. Kanske kommer en sänkning i samband med vårbudgeten. Kanske inte. Med sedvanlig klarhet har han bara slagit fast att regeringen "måste följa utvecklingen mycket noga".
Det märkliga nu är att det egentligen inte är socialdemokraterna som verkar vara fastlåsta i sin gamla alkoholpolitiska syn. I stället är det regeringens samarbetspartier, miljöpartiet och vänsterpartiet, som bromsar. Maria Wetterstrand (mp) har till och med hotat med att avsluta samarbetet med s om regeringen gör upp med de borgerliga partierna om alkoholskatterna. Ingrid Burman (v) har inte varit lika definitiv. Hon "förutsätter" att regeringen följer samarbetsavtalet, och i det sägs ingenting i detta ärende.
En sänkning av den svenska spritskatten är oundviklig. Ju förr det sker, desto bättre. Och inte bara för att det kan påskynda samarbetspartiernas skilsmässa från regeringsmakten.