Nyheter

Värderingars värde

Nyheter • Publicerad 9 juli 2008

Allting har ett pris. Även gamla saker har ett pris. Fyra trädgårdsstolar från 1970-talet, två blåa och två röda, kostar 700 kronor på auktion. En gammal Citroën från 1986 kostar 14000 kronor.

I prisklassen däremellan finns en äldre produkt. Den torgfördes första gången i Sverige 1881 av en skräddare, och 1928 av en cyklande trädgårdsarbetare. Idag betingar den ett pris på 6200kronor. Det är inte dyrt. Men så är det också bara en idé om det rättvisa samhället.

Ylva Johansson, de organiserade socialdemokraternas främsta företrädare i Nordöstra Skåne, har sålt ut sin socialdemokratiska ideologi för 6200 kronor, motsvarande priset för en Volvo 740 från 1988.

De flesta socialdemokrater anser att staten inte skall bekosta städningen av de högavlönades spatiösa hem. Vi har inget emot att de förmögna anställer städare för att utföra ett hederligt arbete. Räkningen skall däremot betalas av de förmögna, då det finns mer angelägna uppgifter för statens pengar. Därför är socialdemokrater motståndare till pigavdraget, d v s avdragsrätten för hushållsnära tjänster.

Ylva har fått skatteavdrag för städning motsvarande 6200 kronor. Hon säger, enligt TT, att det är orättvist, men att hon följer skattelagstiftningen.

Jag har gjort värnplikten, även om jag tyckte att det var orättvist eftersom plikten var sexistisk, då den blott gällde män. Men lagen var tvingande, så oavsett mina värderingar fick jag göra värnplikten.

Skatteavdrag är inte en plikt. Det är en möjlighet som staten erbjuder och som det anstår var och en, utifrån sina behov och värderingar, att utnyttja. Ylva riskerar inte att dras inför tinget om hon inte utnyttjar sin rättighet, ty det är inte en skyldighet. Olikt min värnplikt har Ylva ett val.

Ylva valde att dra bort 6200 kronor från statskassan. Därmed valde hon att sälja ut sin ideologi. Mer värt är inte hennes tankar om det rättvisa samhället än att de kan säljas ut för 6200 kronor.

Människor som stirrar sig blinda på sin egen börs är giriga. Människor som inte lever som de lär är hycklare. Ylva är inget annat än en girig hycklare.

Hon är emellertid en representant för de organiserade socialdemokraterna. Hennes utförsäljning av den socialdemokratiska ideologin har inte föranlett dessa att reagera. I min enkla värld, men även i politikens värld, gäller att den som tiger, den samtycker. Sossarna i vår stad har accepterat budet: 6200 kronor för ideologin.

August Palm, du skräddare som tog dig besväret att åka omkring och sprida den socialdemokratiska ideologin. Gunnar Sträng, du trädgårdsarbetare som med din cykel förkunnade idéerna. I Kristianstad 2008 såldes er ideologi ut för 6200 kronor. Av girigt hycklande organiserade socialdemokrater.

Visst har allting ett pris, men var inte det lite väl billigt? Och hur skall de giriga hycklande sossarna kunna lära oss att leva, när de inte kan leva som de lär?

Sven-Olof Collin är professor i företagsstyrning och verksam vid Högskolan Kristianstad.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.