Nyheter

Yttrandefrihet modell SOK

Nyheter • Publicerad 2 juli 2008
Kritiker göre sig inte besvär. Bild: Scanpix
Kritiker göre sig inte besvär. Bild: ScanpixFoto: 

Till skillnad mot kollegorna i Norge göre sig svenska idrottsmän med OS-ambitioner inte besvär med att kritisera den kommunistiska diktaturen i Kina. "Det ingår inte i normal yttrandefrihet", konstaterar Svenska Olympiska Kommitténs generalsekreterare Stefan Lindeberg, enligt Sydsvenskan.

Enligt norska Amnesty var det inga som helst problem att använda norska olympier i en kampanj.

"Det var väldigt oproblematiskt. Vi vände oss till dem och de gav oss sitt tillstånd", berättar norska Amnestys generalsekreterare John Peder Egenaes för Sydsvenskan.

Tidningens söndagsnummer berättade att fem norska idrottare ur Norges OS-trupp deltar i en Amnestykampanj för att väcka uppmärksamhet kring den kinesiska diktaturens systematiska brott mot mänskliga fri- och rättigheter.

Kampanjen handlar bland annat om journalisten Shi Tao, som dömts till tio års fängelse för att ha sänt ett e-mail om den kinesiska censuren till en kollega utomlands.

En norsk olympier verkar således utan risk för repressalier från moderorganisationen kunna uttala sig kritiskt om den kinesiska diktaturen.

Här i Sverige sitter yttrandefriheten aningen trängre. Ordförande Lindeberg i Sverige uttrycker i Sydsvenskan stor förvåning över samarbetet mellan grannlandets olympier och Amnesty.

Enigt Lindeberg hade en svensk olympisk idrottare aldrig tillåtits att delta i en liknande kampanj. "Det skulle jag anse är att utnyttja den olympiska rörelsen", anser Lindeberg. Med tanke på att Kinas kommunistdiktatur givits tillfälle att under sensommaren fullt ut "utnyttja den olympiska rörelsen", är det ett märkligt argument. Men så har organisationen en lång tradition av att inte vilja blanda politik med idrott.

I våras avslöjade Tidningen Ridsport att det råder totalstopp för all journalistisk aktivitet på bloggosfären under Kina-OS.

Bara personliga reflektioner som inte berör andra än bloggaren själv och som inte spekulerar kring arrangemanget, deltagarna eller tävlingarna ska tillåtas, enligt ett noggrant reglerat reglemente.

Reglementets ursprung var emellertid inte diktaturens eget, utan den internationella olympiska rörelsens egna förhållningsorder till deltagare och funktionärer.

Den svenska hållningen att inte låta deltagare och funktionärer delta i sammanhang där diktaturen kritiseras, följer dessvärre samma mall.

OS är ett mångmiljardprojekt och skänker glans åt såväl deltagare som arrangörer. Att man än en gång valt att arrangera spelen i ett tvivelaktigt värdland ska det helst inte talas högt om.

När 2008 års OS gick till Peking bemöttes kritiken med att spelen skulle sätta press på regimen mot större öppenhet och frihet.

I verkligheten har det blivit precis tvärt om.

Regimen har stärkt kontrollen över medierna och kvävt de få kritiska röster som funnits. IOK låtsas som ingenting och dess svenska avdelning anser att svenska idrottares tystnad är "normal yttrandefrihet."

Det hade varit bättre om de slagit följe med kollegorna i Norge.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.