Misstänkt varg tog får under påsken

Länsstyrelsen tror att det var en varg som dödade en tacka utanför Visseltofta. Det är den första konstaterade vargattacken mot får i Skåne i år.
Osby • Publicerad 21 april 2014
Foto: 

Natten till påskdagen angrep förmodligen en varg en tacka i Visseltofta utanför Osby. Vargen ska ha angripigt tackan när den var inne i ligghallen. Den har sedan fått tag på ett ben och dragit ut det genom grinden för att äta upp låret. Tackan fick avlivas på påskdagen.

– Det är tillräckligt stora spår för att vara varg och den har ätit mycket, säger rovdjurshandläggare Bertil Nilsson på länsstyrelsen i Skåne.

Han berättar att de hittade spillning efter två vargar i januari och att det är två hanar som är från Örebro. De har sedan vandrat ner i södra Sverige och spårades utanför Jönköping för ett år sedan. Han uppmanar fårägare att investera i stängsel som skyddar mot varg. Men pengarna som fårägarana kan söka för att bygga bättre stängsel är slut.

– Det är slut för tillfället men det ska gå att söka pengar snart igen, säger Bertil Nilsson.

Peter Larsson har får utanför Sjöbo och varnar för Visseltoftavargen på sociala medier. Hemsidan Rovdjurskollen hävdar att vargen har observerats tre gånger den senaste månaden i Visseltofta.

– Den här betessäsongen kommer att bli den blodigaste hittills, tror Peter Larsson.

Lisa Kronnoje@kristianstadsbladet.se
Kristoffer Palmkvist
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.