Annons

Ny klimatplan är på gång att tas fram av kommunen

Det har hänt mycket sedan Osby kommuns nuvarande klimatstrategi antogs 2008 och kommunen vill fortsätta vara ”en attraktiv och hållbar boendekommun”. Bland annat därför har politikerna nu bestämt att en ny klimat- och energiplan ska tas fram.
Osby • Publicerad 12 juni 2021
Tanka med el är inte så lätt. Kommunens satsning på elbilar pausas i ett par år.
Tanka med el är inte så lätt. Kommunens satsning på elbilar pausas i ett par år.Foto: Anders Wiklund/TT

Invånarna uppmanas nu att tycka till, senast den 31 augusti, om förslaget till ny plan som tjänstemännen arbetat fram.

Ett förslag med mål om en helt fossilbränslefri kommun år 2030, att koldioxidutsläppen ska minska med 80 procent från 1990 års nivå (har minskat med 47 procent i nuläget), att ha 100 procent fossilbränslefria transporter, mer än halvera energianvändningen i kommunala byggnader jämfört med dagens nivå och att produktionen av el från solceller ska öka från 0,8 till 5 procent av det elbehov som finns i kommunen.

Annons

Den effektbrist som råder i Skåne riskerar dock att hämma omställningen mot ett fossilfritt samhälle, menar Osby kommun. Ett exempel på detta är att kommunens satsning på elbilar måste pausas i ett par år i väntan på utbyggnad av en ny mottagningsstation i Osby.

Värt att ha i minnet är att sektorn ”transporter och arbetsmaskiner” står för 80 procent av koldioxidutsläppen i Osby kommun, enligt skrivelsen.

Möjligheter för allmänheten att tanka med HVO-diesel eller biogas finns inte, enligt kommunen.

När det gäller energi finns det ett vattenkraftverk (Genastorp), men inga vindkraftverk. Tre områden med goda förutsättningar för vindkraft har dock pekats ut sedan tidigare och här finns outnyttjad potential, konstaterar kommunen.

Enligt tjänstemännens skrivelse står jordbruket för en stor del av de klimatrelaterade utsläppen i kommunen, främst metan och lustgas. Skogsbruket levererar mer klimatnytta än de utsläpp som sker och ett effektivt skogsbruk är den viktigaste faktorn för upptag av koldioxid i Sverige och kommunen, menar tjänstemännen.

Carl-Johan LiljedahlSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons