Snickeri i Osby har fått 17 påpekanden

Ett snickeri får 17 olika påpekanden av arbetsmiljöverket. Maskinerna är gamla och saknar skyddsutrustning och i lokalerna fanns så mycket damm att det var direkt hälsovådligt.
Osby • Publicerad 7 januari 2011

Det var i slutet av november som ett av de mer anrika snickerierna i Osby fick besök av Arbetsmiljöverket. Besöket var föranmält, men trots det hittades många fel. På lagerhyllorna stod inte hur tung vikt de tål och i fabriken stod en mängd öppna burkar med förtunning.

Det fanns varningssymboler på flera av burkarna, men ingen visste vad de betydde.

När trädetaljer kompletteringsmålas kräver lagen att andningsskydd ska användas. De hittades dock i en öppen skrivbordslåda och var, liksom lådan, genomdammiga.

Överhuvudtaget krävde arbetsmiljöverket att ordning och reda skulle införas och att fabriken ska städas.

I själva snickeriet var det enligt inspektionen mycket ostädat. Flera av maskinerna var inte kopplade ordentligt till spånsugsanläggningen och kring maskinerna låg högar med spån och trädamm.

I stället för att städa blåste man bort trädammet med tryckluft en gång i veckan, men enligt arbetsmiljöinspektionen så leder det bara till att dammet virvlar upp och flyttas till en annan plats.

Enligt inspektörerna var maskinparken gammal men i gott skick. Dessvärre är inte säkerhetsutrustningen uppdaterad. Bland annat saknar hyvlar, kuttrar och fräsar skydd för rörliga delar. Detta måste åtgärdas enligt arbetsmiljöinspektionen.

Myndigheten konstaterar att bristerna är så allvarliga att företagsledningen inte har tillräcklig kunskap och kompetens att sköta arbetsmiljöarbetet och kräver därför att externa konsulter kopplas in.

Senast den sista mars måste åtgärderna vara genomförda, annars kan arbetsmiljöverket stänga fabriken.

Anders G Bergquist
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.