21-årings dom står fast

21-åringen dömdes i tingsrätten för sexuellt utnyttjande av barn. Nu fastställer hovrätten domen.
Östra Göinge • Publicerad 16 april 2014
Foto: JESSICA GOW / TT

I höstas dömde Kristianstads tingsrätt mannen till skyddstillsyn, två månaders fängelse och att betala 35 000 kronor i skadestånd.

Domen överklagades av den minderåriga flickans advokat som ansåg att mannen skulle dömas för våldtäkt mot barn, då flickans berättelse visar att det handlade om tvång. Därmed skulle påföljden bli skarpare.

Men en enig hovrätt gör samma bedömning som tingsrätten och fastställer domslutet utan några ändringar.

Man konstaterar att personerna har haft samlag men det är inte styrkt att det skett med tvång och att mannen haft skälig anledning att anta att hon inte fyllt 15 år (eftersom han visste vilken skola hon gick på).

Hovrätten konstaterar att förutsättningarna att döma honom för våldtäkt mot barn finns. Men vid en sammantagen bedömning kan brottet inte anses vara så allvarligt att det faller under bestämmelsen om våldtäkt mot barn som ska bestraffas med minst två års fängelse. Dels för att det inte är styrkt att samlaget skett med tvång och dels åldersskillnaden mellan personerna inte var påtaglig. 21-åringen, som menar att flickan hittat på, har påbörjat sin skyddstillsyn vilken han nu alltså får fortsätta med samt avtjäna två månader i fängelse och betala skadestånd.

Flickan sa att mannen tagit hennes mobiltelefon, puttat ner henne på sängen, dragit av kläder och genomfört samlaget trots att hon protesterat.

Marcus Haraldsson
Emma Ståhl
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.