28-åringen döms för att ha misshandlat två grannar

28-åringen döms till fängelse för att ha misshandlat två grannar. Ena gången gick han över för att låna mjölk. Situationen urartade och grannen fick ta emot flera knytnävsslag och sparkar mot kroppen, och minns inget förrän han vaknar upp på sjukhus.
Östra Göinge • Publicerad 22 mars 2013

Mannen förekommer under 24 avsnitt i belastningsregistret och är sedan tidigare dömd till fängelse för bland annat grov misshandel och olaga frihetsberövande. Nu stod han åtalad för misshandel, övergrepp i rättssak och grov misshandel - mot sina grannar.

Den första händelsen inträffade i november förra året. Då trängde sig 28-åringen in i grannens bostad och anklagade honom för att ha pratat illa om 28-åringens familj. Tre knytnävsslag utdelades, det sista var mycket kraftigt och tog i huvudet varav grannen föll till golvet. Enligt grannen ska 28-åringen när han lämnade lägenheten ha sagt att han ska "mula" honom och polisen kontaktades. Trots dödshotet ringde grannen polisen.

28-åringen har erkänt misshandeln men är säker på att han inte sagt att han ska mula honom, möjligen "klippa till" honom, om han ringde polisen.

I februari gick 28-åringen över till en annan granne som han umgås flitigt med för att låna mjölk. Då ska grannen ha sagt något elakt om mannens familj, vilket fick 28-åringen att, enligt honom själv, bli vansinnig. Slag utdelades och grannen föll till golvet, och fick sedan motta flera kraftiga knytnävsslag i magen. 28-åringen, som hävdar att han mådde psykiskt dåligt på grund av ändrade familjeförhållanden, erkänner att han också satt en fot i magen och tryckt till. Grannen minns bara att han blev påflugen och några slag, sedan minns han inget förrän han vaknade upp på sjukhuset.

Hässleholms tingsrätt anser att brotten har ett högt straffvärde och dömer mannen till fängelse i ett år och sex månader. Han ska också betala skadestånd till de båda grannarna på över 50 000 kronor sammanlagt. Eftersom han begått brotten medan han var villkorligt frigiven är prövotiden förverkad.

Maria Sällberg
Emma Ståhl
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.