Annons

36-årig hembrännare fick fängelse

En hembrännare från Knislinge har dömts till fem månaders fängelse av tingsrätten i Kristianstad, för att ha sålt nära 500 liter och tillverkat 125 liter sprit. Dessutom ska den 36-årige mannen betala 48500 kronor för den sprit som har förverkats.
Östra Göinge • Publicerad 8 september 2001

Mannen avslöjades vid en husrannsakan, då polisen tog såväl destillationsapparat som dunkar, reningstillbehör och andra instrument i beslag. Vid de inledande förhören berättade 36-åringen att han börjat med att köpa orenad sprit, rena denna och sälja vidare, när han var arbetslös. Men för att dryga ut inkomsterna skaffade han så småningom en egen apparat. I förhören berättade mannen också att han köpt in spriten för 60-70 kronor och tjänat omkring 2000-3000 kronor i månaden. På detta underlag räknade polisen ut att det rörde sig om cirka 840 liter sprit i månaden som mannen renat och sålt under en ettårsperiod. Även om mannen inte reagerat på uppgifterna i polisförhöret, tog han tillbaka delar av erkännandet inför rätten, och erkände bara fem-sex femlitersdunkar, motsvarande 30 liter, per månad. Under det år mannen hade en apparat att göra egen sprit med hann han också sätta några satser mäsk. Där har han i rätten bara erkänt ett hundratal liter sprit, som han tillverkat och sålt. Rätten fann att mannen gjort sig skyldig till liknande brott 1995, och därför kan ingen annan påföljd än fängelse komma ifråga. Straffet har bestämts till fem månader. Dessutom ska han betala 48500 kronor i avgifter för den sprit han sålt. clifford.johansen @kristianstadsbladet.se

Av Clifford Johansen 044-185640
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons