37 sägs upp från Tarkett

Tarkett Sommer AB säger upp 37 fast anställda av de 50 som tidigare varslats på fabriken i Broby.
Östra Göinge • Publicerad 29 maj 2003

Den 13 maj varslade Tarketts ledning 50 fast anställda om uppsägning i Broby och 22 vid sågen i Näsum.

När förhandlingarna i Broby nu är klara är det, som Kristianstadsbladet kunde rapportera på www.kristianstadsbladet.se i onsdags, färre antal fast anställda som tvingas gå, med början i september.

Totalt tvingas dock 48 personer lämna Tarkett i Broby, men det är inklusive visstidsanställda som ändå skulle lämna fabriken före semestern.

– Det har varit en bra förhandling, jag är nöjd och det är företagsledningen också. Det handlar om att ta och ge, säger Kjell Holm, ordförande för skogs- och träfacket i Broby. Två fast anställda har ställt sina platser till förfogande och tre personer har frivilligt gått med på pensionslösningar, därför blir det 35 fast anställda som tvingas gå. De sex visstidsanställda som finns på fabriken i Broby får inte fortsatt jobb. Två fast anställda får vikariat under en tid, men tvingas därefter att lämna företaget. De anställda som tvingas gå har varit anställda i minst sex år. Efter uppsägningarna blir det 86 personer kvar i produktionen.

– Naturligtvis tråkigt när det blir så här, men vi är nöjda med förhandlingen, säger Mats Friberg, vd för Tarkett Sommer AB.

I Hanaskog ser det ljusare ut. För närvarande håller företaget på att göra en bemanningsplan som ska gälla efter semestern. – Det blir nog så att ett antal platser kommer att utlysas internt, hur många vet vi inte ännu, men det blir inte så många, säger han.

Det betyder att några av de som blir friställda från Broby kan söka tjänsterna i Hanaskog. Men långt ifrån alla kan bli återanställda där.

Vad gäller tvisten om övergången från fyrskift till femskift i Broby ska den förhandlas centralt, något datum är inte utsatt.

Förhandlingarna i Näsum är inte klara ännu.

Inga-Lill Bengtsson

044 - 47 000

ingalill.bengtsson@kristianstadsbladet.se

BROBY
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.