GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

80-procentig ökning av covid-19 på bara en vecka

En 80-procentig ökning av bekräftade coronafall på bara en vecka. Det har att göra med utökade tester samt en förmodad pånyttfödd spridning i samhället.
Östra Göinge • Publicerad 23 juni 2020 • Uppdaterad 24 juni 2020
Jonas Rydberg, kommunchef Östra Göinge, kommenterar veckans färska siffror.
Jonas Rydberg, kommunchef Östra Göinge, kommenterar veckans färska siffror.
Foto: Johan Nilsson/TT

Ända sedan det började rapporteras om covid-19 i Sverige i mars har Östra Göinge haft det lugnt, 0-9 bekräftade fall fram till tisdagen förra veckan. Då konstaterade Region Skåne att det nu fanns tio bekräftade fall i Östra Göinge.

En vecka senare, alltså den 23 juni, rapporterar Region Skåne att det finns 18 bekräftade fall i kommunen. Med andra ord en 80-procentig ökning på en vecka.

Två av de nytillkomna fallen är som bekant två fotbollsspelare i Broby IF, som misstänks ha smittats på en studentfest.

Och just studentfester och midsommarfirande var två punkter som kommunstyrelsens ordförande Patric Åberg (M) oroade sig över när han pratade med tidningen förra veckan.

– Nu har vi haft studentfirande och snart är det midsommar... jag tror på en kalldusch i spridningen av covid-19. Tyvärr, sa Åberg då.

Kommunchefen Jonas Rydberg håller med:

– Om ökningen beror på att fler provtas eller att smittan verkligen sprids mer nu är omöjligt att svara på. Men det är förväntat att vi får fler bekräftade fall när fler provtas. Och det pratas ju om att skolavslutning och midsommarfirande kan öka antalet fall och där är vi nog inget undantag, även om fall från midsommar ännu inte syns i statistiken.

Samtidigt ser det fortsatt positivt ut för äldreomsorg, handikappomsorg och i socialpsykiatrin.

– Ingen av kunderna i våra verksamheter är smittade, säger Rydberg.

Gäller det även er personal?

– Jag har inte fått någon rapport som säger något annorlunda. Vi har en hel del som har provtagits, men jag har ännu inte hört om något bekräftat fall. Men där kan jag inte vara lika bombsäker på statistiken som när det gäller våra kunder.

I samband med förra veckans siffror gick Östra Göinge kommun ut på sin webbsajt och uppmanade invånare att fortsätta följa de restriktioner och rekommendationer som kommer från Folkhälsomyndigheten för att bromsa smittspridningen.

Fakta

Bekräftade fall av covid-19

Kommun: Antal fall 23 juni / antal fall 16 juni

Hässleholm: 123/98.

Kristianstad: 97/72.

Östra Göinge: 18/10.

Osby: 15/10.

Bromölla: 11/0-9.

Carl-Johan LiljedahlSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.