Annons

90 av de 100 varslade på Tarkett får gå

Nu är det klart. Totalt 90 av de 100 varslade vid Tarkett Sommer AB:s anläggningar i Hanaskog, Broby och Näsum mister sina arbeten enligt principen sist in först ut. Arbetet med att informera de berörda är i full gång.
Östra Göinge • Publicerad 8 augusti 2001

Redan den 18 juni varslades ett hundratal personer i den 850 man starka personalstyrkan på Tarkett Sommer, 60 i Hanaskog, 20 i Näsum och tio i Broby. Nu är förhandlingarna mellan fack och företagsledningen avslutade. Resultatet blev att 55 av de anställda i Hanaskog och i princip alla varslade i Näsum och Broby samt ett tiotal tjänstemän får lämna sina arbeten inom två till fyra månader. – Vi hade i och för sig väntat oss uppsägningar men att det skulle bli så här många trodde jag inte. Det primära är alltid att behålla så många som möjligt och åtminstone några av de varslade fick stanna, säger Jonas Hassel, ordförande för Skogs- och Träfacket i Hanaskog. Samtidigt har han förståelse för att företaget måste hålla nere kostnaderna, rationalisera och anpassa sig efter marknaden. Försäljningen har inte ökat i den omfattning som företaget hade räknat med. – Vi har haft en relativt stor övertalighet i och med att robotar och maskiner tar över fler och fler arbetsuppgifter. Det säger sig själv att om nio personer arbetar på en arbetsstation varpå en robot köps in och ersätter sex av dem så behöver man bara ha tre kvar. Jobbar man dessutom treskift så förlorar 18 personer sina arbeten. Man får leva med det i dag. Man måste följa med utvecklingen annars kan man inte konkurrera med andra. Jonas Hassel berättar att den relativa samstämmigheten mellan facket och företagsledningen innebar att förhandlingarna inte drog ut på tiden. Principen sist in först ut har följts med få i undantag. – Vi har varit överens med företagsledningen om att följa turordningsreglerna som gäller vid uppsägningar. Undantag har endast gjorts för de vars arbeten kräver mer än sex månaders internutbildning och vi har inte så många sådana tjänster. Faktum är att förhandlingarna slutfördes redan för några veckor sedan men eftersom en stor del av personalen har haft semester så har företaget medvetet väntat med att underrätta de anställda. De flesta som drabbas av nedskärningarna är unga människor som har varit anställda i ungefär fyra år enligt Jonas Hassel. Sedan beskedet om nedskärningarna kom under måndagen har han blivit nedringd av personer som undrar hur det ska bli framöver. – Många är naturligtvis mycket nedstämda just nu men jag tror fortfarande på företaget, det måste jag göra. Den största anledningen är de drygt 400 i Hanaskog som fortfarande har sina arbeten kvar. Vi kan inte gräva ned oss, det är bara att hoppas att de som får gå är tillbaka om ett halvår. Tarkett säljer sina varor på 55 olika marknader runt om i världen, totalt har företaget ungefär 7000 anställda. magnus.grunnon @kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons