Affärerna i Sibbhult drivs av eldsjälar

Hur överlever affärer på mindre orter, i skuggan av handelskomplexen som sväller i Kristianstad? Kristianstadsbladet tog tempen på några affärer i Sibbhult.
Östra Göinge • Publicerad 21 maj 2003
Blommor. I 20 år har Eivor Schali ägt blombutiken, hon har jobbat här i 40 år. – Jätteroligt, men någon rimlig lön kan jag inte ta ut, säger hon.
Blommor. I 20 år har Eivor Schali ägt blombutiken, hon har jobbat här i 40 år. – Jätteroligt, men någon rimlig lön kan jag inte ta ut, säger hon.Foto: 
Raco, ett Ekohallen i miniformat. Allt fler hittar till Raco som ägs av Anders Krafft. Maj-Lis Renud stormtrivs som anställd.Bilder: BOSSE NILSSON
Raco, ett Ekohallen i miniformat. Allt fler hittar till Raco som ägs av Anders Krafft. Maj-Lis Renud stormtrivs som anställd.Bilder: BOSSE NILSSONFoto: 
Kläder. Christina Axelsson äger JK Kläder som öppnade för snart två år sedan. – Jag hoppas jag kan fortsätta, jag får se något år till i alla fall, säger hon.
Kläder. Christina Axelsson äger JK Kläder som öppnade för snart två år sedan. – Jag hoppas jag kan fortsätta, jag får se något år till i alla fall, säger hon.Foto: 

I Kristianstad ska Lidl öppna, Willys ska bygga ut. De stora kedjorna tar allt mer plats, och kunder.

Torget i Sibbhult ligger öde och tomt. Bara porlandet från fontänen i mitten hörs och syns. Men vid torgets östra ände traskar folk då och då uppför trapporna till butiken Raco.

Raco går allt bättre. Men så lägger ägaren Anders Krafft ner, ”bara” numera, 60-70 timmar mot mer än 70 tidigare. Butiken är som ett mini-Ekohallen, med 250 fullspäckade kvadratmeter.

– Vi har varit här i tio år nu, det blev ju ett klart lyft och mer lättarbetat när vi flyttade hit från en källare, säger Anders Krafft. I butiken jobbar förutom han själv, tre anställda på halvtid.

– Visst är det tufft, vi försöker överleva. Som det är nu är det okej.

Maj-Lis Renud har jobbat i butiken i två år. Hon sprider superlativ om affären.

– Här är mycket roligare att jobba än i Kristianstad, man får mycket bättre kontakt med kunderna. Jag kan se direkt när en kund kommer in – han ska ha djurfoder, säger hon.

– Men det är ju alltid en kamp, ett priskrig, men vi ligger bra till på våra varor.

Allt fler kunder börjar hitta till Raco, från hela kommunen och andra orter.

Framförallt är det present-artiklarna som går bra, men även djurfoder och på senare tid har leksakerna fått en given plats mitt i butiken. Tvärs över torget finns en blomsterbutik, Eivors blommor. När Kristianstadsbladet frågar henne om affärsklimatet i byn säger hon spontant:

– Jag klagar inte, jag är positivt. Det här är roligt. Man ska inte vara negativ, det märker kunderna. Fast någon normal lön kan jag inte ta ut.

Eivor har varit butiken trogen i 40 år och ägt butiken i 20. Omsättningen har inte ökat med åren utan ligger kvar på samma nivå.

Tidigare har hon haft en anställd. Men det gick inte rent ekonomiskt. Eivor har hjälp av sin dotter vid storhelger.

– Jag tänker fortsätta ha butiken, jag kan inte stå i en fabrik.

Men den dag Eivor inte vill eller kan driva butiken finns det ingen som kan ta över.

Två relativt nya butiker finns i byn, JK Kläder och Tyger & Pinaler som huserar vägg i vägg vid västra delen av torget.

Ingrid Sigvardsson i tygbutiken är nöjd med sin satsning, att flytta från torpet in till butiken mitt i byn.

– Nu har jag ju fått ordning på min arbetstid, säger hon spontant.

I butiken finns förutom Ingrid Sigvardsson två anställda, en på 80 procent och en på halvtid.

Tyger & Pinaler har ett brett sortiment av tyger, och har till och med fått uppdrag att sy gardiner till företag i Kristianstad.

Är kunderna i Sibbhult och kommunen trogna de lokala butikerna?

– Det är ju upp till oss att vara ambitiösa, annars kommer inte kunderna hit. Det går inte att tvinga hit folk, säger Ingrid Sigvardsson med eftertryck.

Hur blir det på sikt med butiken?

– Svårt att säga, säger hon.

Christina Axelsson i JK Kläder öppnade i augusti för snart två år sedan. Först på prov, hon var tjänstledig från sitt jobb som tandsköterska, från den första januari har hon ingen reträttplats längre.

– Jag ville prova något annat, säger hon som skäl till satsningen.

Det har funnits en klädaffär tidigare i byn. Hon började först i mindre omfattning i en annan lokal.

– Det är jättetufft att ha en klädesaffär. Jag hoppas jag kan fortsätta, jag får se något år till i alla fall. Men det går inte att ta ut några rimliga löner.

Inga-Lill Bengtsson

044 - 47 000

ingalill.bengtsson@kristianstadsbladet.se

SIBBHULT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.