Aldegren talade om frihet och infrastruktur i Lönsboda

1 maj-firandet i Lönsboda skedde i skuggan av att socialnämnden i socialdemokratiskt styrda Östra Göinge avgått dagen före, på grund av sitt galopperande underskott.
Östra Göinge • Publicerad 1 maj 2008

Socialdemokraterna i Östra Göinge och Osby kommuner arrangerar traditionsenligt 1 maj tillsammans. I år var demonstrationståget förlagt till Lönsboda, dit regionpolitikern Uno Aldegren från Helsingborg kallats som talare.

Det är en dag att vara stolt över och en dag väl värd att fira, inledde Uno Aldegren sitt tal, där huvudtemat för året var frihet kräver rättvisa.

- Vi menar att frihet i kombination med rättvisa skapar ett samhälle i balans, och att en viktig del i arbetet med att skapa balans i Skåne är infrastrukturen. Dessutom är Skånes vägar, järnvägar, flygplatser och hamnar inte bara ett skånskt intresse. Varje dag passerar nämligen en mycket stor del av det gods och de personer som ska till och från Sverige, Skåne.

Uno Aldegren betonade vidare att socialdemokraterna vill utveckla infrastrukturen i Skåne.

- Men att fem miljarder kronor försvann från skånska väg- och järnvägsinvesteringar när Banverket och Vägverket på uppdrag av regeringen tvingades revidera infrastrukturplanerna.

- När det gäller nordöstra Skåne har vi särskilt drivit frågan om utvecklad Pågatågstrafik, och nu har vi även börjat tala om Tösabussar för att förbättra förbindelserna till Öresundstågen.

- Förutom att binda samma hela Skåne bidrar kollektivtrafiken till färre bilar på våra vägar, ökad trafiksäkerhet och minskade utsläpp.

Cirka 90 personer anslöt sig till demonstrationståget genom Lönsboda. Blåslaget från Osby gick i täten bakom en glänsande amerikanare, till Folkets Park Granada där det visades fler veteranbilar, grillen var tänd och det serverades kaffe.

- Samhällsomvälvningen har gjort att det är svårt engagera fackföreningsrörelsen. Det är dålig uppslutning, konstaterade Erland Nilsson, oppositionsråd i Osby.

- Annat var det förr när facken hade egna avdelningar i kommunerna. Med storavdelningar glöms vi i de små orterna bort.

Jan-Tuve Truedsson 044-18 55 80
Jan-Tuve Truedsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.