Annons

Äldreboendet Lindegården har fått EU-bidrag

BROBY. Idogt arbete har gett flera vinster för personalen på Lindgården och som extra lök på laxen har servicehuset nu fått ett EU-bidrag för sitt utvecklingsarbete. – Vi ångrar inte att vi startade det här för tre år sedan, även om det varit tufft, säger områdeschef Anna-Lisa Simonsson.
Östra Göinge • Publicerad 17 augusti 2001

Redan vid starten för tre år sedan hoppades man på Lindgården att få EU-stöd för sitt projekt Framsteget. Men när man sökte fanns inga pengar att hämta. Trots detta valde Lindgården att genomföra projektet som skulle engagera hela personalstyrkan som idag är runt 100 personer. När arbetet satte igång fick personalen fylla i en enkät med frågor om hur de såg på sitt jobb. De samlades i olika arbetsgrupper kring olika frågeställningar med utgångspunkt att tillsammans se över och förbättra rutiner i sitt arbete. Nu efter nästan tre år har Lindgården analyserat arbetet genom att låta personalen svara på samma frågor som vid starten. Av svaren går det helt klart att utläsa en attitydförändring. – Det här är mycket positivt, säger en nöjd Anna-Lisa Simonsson. Hon är övertygad om att utvecklingsarbetet har flera fördelar. – En bättre personalförsörjning och i längden en ekonomisk vinning. Vi vinner på att alla mår bra. – Fast det tar några år innan sådant här slår igenom. Det är ett långsiktigt arbete. Anna-Lisa Simonsson berättar att redan förra året blev resultatet märkbart vad det gäller vikariekostnader, övertid och sjukskrivningar. Av den analys som gjorts framgår att personalen är positiv och nu vill gå vidare med teamutveckling. – När vi började var det inte mer än hälften som tyckte det var viktigt. Uppfattningen att personalen har kunskaper som de kan dela med sig av till varandra har också stärkts. – Det var ett syfte vi ville nå redan från början, förklarar Anna-Lisa Simonsson som inte ångrar att man satte i gång utvecklingsarbetet trots att man inte fick några EU-pengar. – Jag undrar hur det sett ut idag, om vi inte hade startat. Det har blivit allt tuffare inom äldreomsorgen med ökade krav från myndigheter och med fler svårt sjuka pensionärer. – Då gäller det att satsa på personalen. Anna-Lisa Simonsson berättar att resultatet gjorde att tanken på att fortsätta utvecklingsarbetet kändes självklart. Fast tanken på att få bidragspengar hade Lindgården i princip gett upp. – Vi gjorde ett sista försök, skrev ner och berättade vad vi redan har gjort och vad vi ville fortsätta med, säger Anna-Lisa Simonsson. Och strax före semestern kom beskedet om att Lindgården beviljats mål3-pengar, 200000 kronor, till sitt analysarbete. – Det känns roligt att vi fick positivt besked. Bidraget innebär att det finns möjlighet att söka mer medel. – När vi har skickat in en redovisning. Ytterligare kostnader för utvecklingsarbetet beräknas till 750000 kronor på tre år. EU-bidraget täcker hälften av kostnaden resten måste äldreomsorgen själv stå för. marie-louise.lindell @kristianstadsbladet.se

Av Marie-Louise Lindell 044-47000
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons