”Alla elever ska ha slutbetyg”

Nästan hälften av eleverna som slutade årskurs tre på Stenforsaskolan fick inte ut sina slutbetyg. Eleverna är taktiska, förklarade skolledningen. Men BUN kräver bättring.
Östra Göinge • Publicerad 10 maj 2003

För en månad sedan rapporterade Kristianstadsbladet att bara 52 procent av de 46 eleverna som slutade årskurs tre på Stenforsaskolan i Sibbhult år 2002 fick slutbetyg från fullständigt eller utökat program.

Omvårdnadsprogrammet redovisade sämst resultat: åtta av de tio eleverna fick inget slutbetyg. 67 procent av eleverna på natur- och samhällsvetenskapsprogrammet respektive hotell- och restaurangprogrammet fick ut sina slutbetyg efter tre år.

– Jag tycker självfallet inte att det är tillfredsställande, sa rektor Karl-Axel Hill när han konfronterades med uppgifterna.

Men enligt Karl-Axel Hill såg siffrorna värre ut än vad de egentligen var. Många elever väljer självmant att läsa ett ytterligare år på komvux istället för att plocka ut ett slutbetyg med icke godkända kurser efter tre år, förklarade han. Vid ett senare tillfälle uppgav även Sven-Gunnar Linné (s), ordförande för barn- och utbildningsnämnden, BUN, och Bertil Ängquist, chef för barn- och utbildningsförvaltningen, att det, på pappret, dåliga resultatet i mångt och mycket var en följd av taktiskt tänkande från elevernas egen sida: istället för att ta ut ett dåligt slutbetyg väljer många att inte fullfölja en eller ett par kurser, sedan kompletterar de sina betyg på komvux, förklarade Sven-Gunnar Linné och Bertil Ängquist. Men av BUN:s redovisning av prioriterade mål, som fastställdes i torsdags, framgår att nämnden inte är nöjd med elevernas resultat.

”På omvårdnadsprogrammet bör en analys av matematik- och engelskkurserna göras eftersom det inte var många som nått betyget godkänt i dessa ämnen. En analys vad gäller att endast 52 procent av eleverna år 3 tar ut slutbetyg skall göras så att faktorer som påverkar detta kan bemötas”, skriver BUN.

Nämndens prioriterade mål är att ”Alla elever skall ha slutbetyg från fullständigt eller utökat program efter 3 år på gymnasieskolan”.

– Både samhället och individen tjänar på att eleverna tar ut sina slutbetyg efter tre år. Ju snabbare eleverna uppnår erforderlig kompetens och kan gå vidare, desto bättre är det, säger Bertil Ängquist.

Fotnot:

För att förbättra 2002 års resultat har Stenforsaskolan knutit en lärare till varje elev som ska följa elevens utveckling. Dessutom har skolan satsat på olika studievägledare för de olika programmen. Specialpedagoger och mer elevresurser har satts in.

Magnus Grunnon

044-47004

magnus.grunnon@kristianstadsbladet.se

ÖSTRA GÖINGE
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.