Alliansen vill ge ansvar till invånarna

Kärnverksamheterna måste stärkas och det är kommuninvånarna som ska tala om vilken verksamhet de vill ha.– Vi är beredda att ta över, sa alliansen när den presenterade sitt valmanifest.
Östra Göinge • Publicerad 24 augusti 2010
Samspel Alliansen i Östra Göinge är sugen på att ta över. I går implementerade de valmanifestet bland de egna och media.
Samspel Alliansen i Östra Göinge är sugen på att ta över. I går implementerade de valmanifestet bland de egna och media.Foto: 
Samspel Alliansen i Östra Göinge är sugen på att ta över. I går implementerade de valmanifestet bland de egna och media. Foto: Lasse Ottosson
Samspel Alliansen i Östra Göinge är sugen på att ta över. I går implementerade de valmanifestet bland de egna och media. Foto: Lasse OttossonFoto: 

Det är en optimistisk och segerviss allians som går till val i Östra Göinge. Den känner sig också väl förberedd.

– Socialdemokraterna, har haft 36 år på sig, men inget har hänt. Nu ska bromsklossarna bort, säger alliansens företrädare, Sofia Bengtsson, C, Patric Åberg, M, Magnus Nilsson, KD och Tommy Aspegren, FP.

– Vi har förberett oss för uppgiften i fyra år, tillägger oppositionsrådet Patric Åberg.

Under våren har de också putsat på sitt handlingsprogram i fyra olika arbetsgrupper: Om boende och kommunikation, om närings- och föreningsliv, om skola och förskola, samt vård och omsorg.

Ur detta har större delen av valmanifestet, som sätter människan i centrum, utvecklats.

Alliansen är övertygad om att det är kommunens kärnverksamhet som ska prioriteras och stärkas.

– Klarar vi den läxan får vi också fler att vilja flytta hit. Och då kan vi fortsätta att utveckla verksamheten, säger nuvarande oppositionsrådet Åberg.

– Det är inte kommunen som ska bestämma verksamheten, den ska ge det som kommuninvånarna vill ha, tillägger Magnus Nilsson som anser att såväl föreningar som företag i Östra Göinge har en stor kapacitet som kommunen ska stödja och uppmuntra genom att underlätta för företag vid tillståndsansökningar eller fördela föreningspengar.

Alliansen är också övertygand om att det är valfrihet som kommer att rädda och stärka välfärden i framtiden.

– Valfriheten är inget hot, utan ett verktyg.

– Inom vård och omsorg har det varit svårt att hålla kursen. Vi vill staka ut en tydlig väg, säger Tommy Aspegren, FP.

Han anser att mycket handlar om attityd och en tydlighet från politiken. Han tror egentligen inte att det alltid handlar om att tillskjuta resurser utan om att välja vad pengarna ska gå till.

– Vi vill satsa på förebyggande rehabilitering, även i hemmet. Därmed vill vi stoppa upp inflyttningen till våra särskilda boenden.

– Vi vill möta de äldre i samhället med ett helt koncept, hälsosamt åldrande, säger Tommy Aspegren som också tycker att valfrihet för de äldre ska finnas, för den som vill.

Även mathållningen vill alliansen förändra. Mer tilllagad mat på plats, av färskvaror.

– I dag kastas stora mängder mat för att den måste beställas någon dag i förväg.

Också skolan och förskolan är en viktig fråga för alliansen

– Skolan ska förmedla kunskap, det är huvudmålet. Släpper vi loss kreativiteten som finns ute på enheterna är jag övertygad om att personalen kan och vill, säger Sofia Bengtsson, C.

13 av 14 2015 har varit alliansens slogan, vilket innebär att 13 av 14 grundskole-elever ska lämna skolan med godkänt i alla ämnen.

Alliansen vill lägga extra resurser tidigt i barnens utveckling.

– Valfrihet är också viktigt, det ska finnas möjlighet för föräldrar att välja skola och förskola.

När det gäller näringslivet satsar alliansen på en topp 100-placering i Svenskt näringslivs näringlivsranking.

– Kommunen ska uppmuntra företagen att växa och utvecklas och samordna och serva med de tillstånd som behövs. Det samma gäller föreningslivet, säger Magnus Nilsson, KD som även där tror på att kommunen ska vara verktyget och kommuninvånrana ska stå för idéerna och genomförandet.

Sammantaget säger alliansens företrädare.

– Det vill till en attitydförändring för att det ska hända något i kommunen och nu är den på gång.

Marie-Louise Lindell 044-470 00
Marie-Louise Lindell
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.