Amerikansk brandman mötte kollegor i Broby

Rutinerade brandmannen Lowell Black från Chicago är i Sverige för att träffa avlägsna släktingar. I går passade han även på att besöka sina svenska kollegor på räddningstjänsten i Broby.
Östra Göinge • Publicerad 31 juli 2008
Lars-Åke Lindell ger Lowell Black fin utsikt över Broby. Bild: Willy Alm.
Lars-Åke Lindell ger Lowell Black fin utsikt över Broby. Bild: Willy Alm.Foto: 
Platschef Håkan Martinsson visar upp räddningstjänstens utrustning för en imponerad amerikansk kollega. Bild: Willy Alm.
Platschef Håkan Martinsson visar upp räddningstjänstens utrustning för en imponerad amerikansk kollega. Bild: Willy Alm.Foto: 
Lowell Black provsitter en av Brobys brandbilar under uppsikt av Lars-Åke Lindell.Bild: Willy Alm.
Lowell Black provsitter en av Brobys brandbilar under uppsikt av Lars-Åke Lindell.Bild: Willy Alm.Foto: 
Brandmannen Lowell Blake besökte Broby räddningstjänst under onsdagseftermiddagen. Här med Lars-Åke Lindell. Bild: Willy Alm.
Brandmannen Lowell Blake besökte Broby räddningstjänst under onsdagseftermiddagen. Här med Lars-Åke Lindell. Bild: Willy Alm.Foto: 

När familjen Black under tio dagar söker sina rötter i Sverige var ett besök på en brandstation givet. Lowell Black har varit brandman i många år i USA och arbetar just nu med brandsäkerhet för USA:s regering. Bakgrunden till besöket i Sverige är den släktforskning som Brobyborna Sven och Gunnel Wikström gjort.

Med hjälp av sitt barnbarn som studerar i USA lyckades de hitta familjen Black som är hemmastadda i Chicago. Tillsammans har de förfäder från Blekinge och det finns fler likheter. Intresset för yrket som brandman finns även på den svenska sidan, då Sven Wikström har varit brandman många år. Pensionerade Sven Wikström ordnade så att Lowell fick besöka räddningstjänsten i Broby.

Brandförman Lars-Åke Lindell och platschef Håkan Martinsson visade runt amerikanen på brandstationen på onsdagseftermiddagen.

– Det är ju roligt att amerikanerna vill hämta inspiration i lilla Broby, säger Lars-Åke Lindell och skrattar.

På rundturen fick Lowell Black betrakta och testa räddningstjänstens utrustning. – Jag är imponerad, säger Lowell berömmande. Utrustningen och storleken på brandstationen är mycket bra för en by i den här storleken, jämfört med hemma i USA.

Lowell berättar att han och familjen har trivts mycket bra på sin vistelse i Sverige hittills. Besöket på brandstationen var givande.

– Detta var riktigt trevligt och intressant. Och det finns en hel del likheter med USA:s brandstationer, säger Lowell.

– Ja, det luktar åtminstone som på brandstationen hemma i USA, tillägger frun Jodie skämtsamt.

Jens Oscarsson044-18 56 92jens.oscarsson@ kristianstadsbladet.se
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.