Annons

Angelägen och aktuell vandringsutställning

ÖSTRA GÖINGE. Unga nordiska intryck, uttryck och avtryck. Gårdagens vernissage på vandringsutställning på temat fred och vänskap där ungdomar från de nordiska länderna får möjlighet att visa sin konst är synnerligen angelägen och aktuell. Det kunde Rolf Nielsen konstatera.
Östra Göinge • Publicerad 13 september 2001
Petronella Månsson, Susanne Holm, Joanna Emilsson och Jonathan Haraldsson bjud på sång och musik under gårdagens vernissage.
Petronella Månsson, Susanne Holm, Joanna Emilsson och Jonathan Haraldsson bjud på sång och musik under gårdagens vernissage.Foto: 
Yin och Yang, det goda och det onda. Fred lyser i ögonen. Jennica Ek 8B är en av de elever som har fått sin bild med på den nordiska vandringsutställningen. Bilder:
Yin och Yang, det goda och det onda. Fred lyser i ögonen. Jennica Ek 8B är en av de elever som har fått sin bild med på den nordiska vandringsutställningen. Bilder:Foto: 

Jordklotet, händer som sträcker sig mot varandra, barn från alla länder, en fredsduva och tumlande delfiner. I Göingeskolans konsthall hänger ett 30-tal tavlor. Genom vänortsutbytet mellan Östra Göinge och tre kommuner från Finland, Norge och Danmark har det skapats något som ska leda till något som blir en mötesplats för nordisk ungdom. – Temat fred och vänskap har efter händelserna i USA fått ett synnerligen angeläget och aktuellt budskap, konstaterade Rolf Nielsen som är förvaltningschef för kultur, fritid och turism då han i går invigningstalade vid vernissagen som hölls på Göingeskolan i Broby. Under vänortsbesöket i Östra Göinge har ungdomars verksamhet stått i fokus något som bland annat resulterat i en vandringsutställning. Den kom till genom Östra Göinges ambition att stärka och skapa en mötesplast för nordisk ungdom. I Finland valdes en handfull alster ut genom att alla grundskoleelever fick anmäla sig till en tävling. I Norge valdes grundskoleelever ut som under fem dagar fick vistats och göra sina verk på den nya kulturskolan som finns i Modum. Också i Danmark valdes en grupp med elever ut som under en vecka fick arbeta med sina alster. – Ungdomarna var glada och stolta över att deras verk ska ses i flera länder, sade Danmarks vänortsrepresentant. De svenska bidragen kommer från Göingeskolans konstgrupp och elever på Snapphaneskolan. När utställningen skulle invigas fick en av Göingeskolans elever från konstgruppen, Joakim Moberg, hålla i en av de fyra saxarna. Övriga ”klippare” var vänortsrepresentanter. Göingeskolans elever bjöd också de inbjudna gästerna på ett varierat program med dans, teater och musik. Skolans musiklärare Bo Dellvi tolkade på valthorn några av de bilder som ingår i utställningen som nu ska vandra runt i de nordiska länderna. En månad på varje ställe. marie-louise.lindell @kristianstadsbladet.se

Av Marie-Louise Lindell 044-47000
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons