Anställda slår larm om sin arbetssituation
Att arbetssituationen varit ansträngd på socialtjänstens enhet för barn och unga har varit känt en längre tid. Nu har flera anställda tillsammans gjort en lex Sarah-anmälan: ”Det finns brister inom enheten som bör ses över/förändras för att den enskilda inte ska drabbas. Som anställd på enheten känner vi en stor oro kring våra klienter.”
De anställda säger att de har signalerat att arbetsbelastningen varit för hög och att mer resurser behövs. ”Men detta har inte lyssnats på.”
Resultatet har blivit stor dokumentationsbrist och att personalen fått jobba över mycket för att hinna med det som är lagstadgat.
Utredningar har trots det inte avslutats i tid, och man ansöker inte alltid till individutskottet om en utredning behöver förlängas.
”Det finns utredningar som ligger öppna sedan 2012 och fortfarande inte är avslutade. Klienter får inte hjälp i tid och vi får inte tid att utreda/bedöma rätt insatser”.
Kan ha legat i månader
Förhandsbedömningar, som enligt lag ska slutföras inom två veckor, görs sällan inom den lagstiftade tiden, berättar de anställda och anmälningarna kan ibland ha legat flera månader innan de fördelas på handläggare.
Skyddsbedömningar ska göras samma dag, men görs inte.
”Den höga arbetsbelastningen resulterar i att vi inte hinner planera, reflektera eller följa upp våra ärenden”, skriver de anställda som menar på att konsekvenserna för klienten blir att kvalitén och rättssäkerheten inte blir det optimala.
Under de senaste åren har det varit en stor personalomsättning som gjort att det inte varit någon kontinuitet för de som behöver hjälp och stöd.
Personal med kompetens och erfarenhet försvinner och när nya medarbetare kommer finns ingen tid eller rutin för introduktion. Till exempel har det inte hållits utbildningar i datasystemet som används.
Och omsättningen ser ut att fortsätta. Personal ska sluta och inte ersättas på flera månader, skriver de anställda.
De menar att det finns stora risker för missförhållande som kommer att drabba både en eller flera enskilda som kan behöva insatser från socialtjänsten då det inte finns folk på plats.
Skarp kritik
Tidigare i år riktade kommunrevisionen skarp kritik när det gäller kommunens placeringar av barn och unga, ett ansvar som ligger på enheten.
Kristianstadsbladet sökte under måndagen både socialchef och ställföreträdande enhetschefen för utredningsenheten som dock inte återkom med kommentarer.