Antikviteter på post- order från Glimåkra

GLIMÅKRA. Sveriges anonymaste antikvariat. Det finns på Parkvägen 3 i Glimåkra. Vägnumret är viktigt att känna till, annars hittar man inte dit. – Vi säljer mest på postorder. Men nu under vävdagarna annonserade vi i programbladet och satte därför ut en liten skylt. Annars är vi anonyma, säger Arne Nylén, som äger antikvariatet tillsammans med sin fru Barbro.
Östra Göinge • Publicerad 6 november 2001

På Parkvägen 3 ligger en liten röd enplans tegelvilla med en garagebyggnad. Inget utanpå avslöjar att det här inryms ett antikvariat med över 40000 böcker. Dessutom är det en ren tillfällighet att det ligger här. – För tolv år sedan hade vi ett antikvariat i Växjö, men hade för avsikt att flytta till Österlen på äldre dagar. Simrishamn var egentligen målet och vi kontaktade en mäklare, som en dag ringde och omtalade att han hade huset vi sökte. Det fanns bara ett aber: Det var felplacerat. Istället för Simrishamn låg det alltså i Glimåkra. – Efter en kvart hade vi bestämt oss, berättar Arne Nylén som trivs med den nordskånska naturen inpå knutarna. Därmed flyttade Arne och Barbro Nylén till Glimåkra och med i bagaget fanns ett helt antikvariat med tonvikt på faktaböcker. – Våra specialiteter är kulturhistoria, topografi, hantverk, konsthantverk, geneologi (släktforskning), konst och arkitektur, berättar Arne och tillägger att placering och åtkomlighet har mindre betydelse för antikvariat som vänder sig till boksamlare. – Vi ger istället ut kataloger, som sprids till samlare över hela landet. Men under vävdagarna i Glimåkra var det annorlunda. En annons i programbladet drog många nyfikna till Parkgatan 3. En större samling vävböcker gjorde sitt till för att öka intresset. – Det har varit full rulle alla dagarna, pustar Arne Nylén. I de smala gångarna mellan de dignande hyllorna letar Lena Tillman med sonen Henrik efter fler fynd. – Vi hittade häromdagen en bok om barockridning, en ridsport som kommer mer och mer, säger Lena Tillman och tillägger att barockridning är besläktad med westernridning. – Ridningen sker mer på hästens villkor. När jag provade barockridning klickade det plötsligt till och hästen gjorde saker som jag inte trodde var möjligt. En fantastisk upplevelse, omtalar Lena Tillman som ska hämta boken, som restaurerats. – Bokens titel är ”Theoretisk Cours uti Stallmästare-Vetenskapen af Ryttmästare och Stallmästare Adolf EM. Lewin”, läser hon från försättsbladet. Den är tryckt i Stockholm 1813 och Lena fick ge en tusenlapp för den. Arne och Barbro har märkt ett nyväckt intresse för äldre militärhistoria och böcker om världskrigen. – Intresset kommer inte från krigsförhärligande grupper, utan från studeranden som vill veta bakgrunden och anledningen till världskrigen och Hitlers utrotningsläger, en glädjande trend, tycker Arne Nylén. bo.erlandsson @kristianstadsbladet.se

Av Bo Erlandsson 0451-830 50
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.