Arbetslösheten ner i Östra Göinge

ÖSTRA GÖINGE.Den öppna arbetslösheten har gått ner i Östra Göinge under det gångna året. Men samtidigt har antalet personer som ingår i arbetspolitiska program ökat .
Östra Göinge • Publicerad 17 januari 2001

Kommunens arbetslöshetssiffror för år 2000 är en relativt trevlig läsning, och utvecklingen är även positiv i både Skåne och Sverige. I december 2000 var 3,5 procent av invånarna utan jobb i Östra Göinge, vilket kan jämföras med 4,3 procent vid motsvarande mättillfälle 1999.

Hässleholm, Kristianstad och Bromölla har alla en arbetslöshet som ligger på 3,6 procent. Osby, som är kända för sin låga arbetslöshet, visar med sina 2,9 procent upp den lägsta siffran i Norra Skåne.

Som jämförelse kan nämnas att Sverige i genomsnitt har 3,5 procent arbetslöshet och att Skåne län har en arbetslöshet på 4,3 procent. Samtidigt som arbetslöshetssiffran sjunker i kommunen har antalet personer som befinner sig i något arbetsmarknadsprogram ökat det senaste året. 1999 var 101 personer sysselsatta i något program medan den siffran växt till 168 individer samma månad 2000.

Skåne visar upp procentuella ökningar som är på ungefär på samma nivå som Östra Göinges.

”Detta har till största delen sin förklaring i det tillfälliga stoppet i intaget till program som infördes under hösten 1999 ”, enligt arbetsförmedlingens statistik.

Dessutom bör det nämnas att 18 kommunbor i december 2000 ingick i arbetsgarantin infördes tidigare under hösten.

roger.bing

@kristianstadsbladet.se

Av Roger Bing 044-47000
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.