Ärendet om Brobysjukhuset bordlagt

BROBY. Brobysjukhusets framtid hänger fortfarande i luften. I går togs frågan upp i regionstyrelsen som efter en långdragen debatt beslutade sig för att bordlägga frågan. Från början hade den borgerliga gruppen tänkt skicka tillbaks ärendet till Regionfastigheter, därmed hade avtalet med det danska företaget varit godkänt.
Östra Göinge • Publicerad 8 juni 2001

Den borgerliga gruppens företrädare i regionstyrelsen Carls Sonesson tillika regionstyrelsens ordförande hade för avsikt att skicka tillbaks ärendet om Brobysjukhusets försäljning till Regionfastigheter.

I det förslag till beslut som Carl Sonesson lade fram i regionstyrelsen påpekade han att fastighetsnämnden har rätt att själva fatta beslut om försäljningar som ligger under 3,5 miljoner kronor och att regionstyrelsen kan bestämma i sådana ärenden om inte frågan är av särskild vikt eller beskaffenhet.

Ett beslut som hade inneburit att fastighetsnämnden fortsatt att fullfölja försäljningen av Brobysjukhuset till danskarna. Nu blev det emellertid en livlig debatt och diskussion vid regionstyrelsens sammanträde. Och det visade sig att delar av den borgerliga gruppen inte alls tyckte att man skulle skicka tillbaka frågan till fastighetsnämnden.

Bland annat ville centerns företrädare inte gå med på det. Och inte heller socialdemokraterna ville skicka tillbaks frågan. – Det kom upp en mängd olika förslag och det rådde stor osäkerhet kring både formella frågor och de aktuella köparna, säger Per-Ingvar Johnsson som är centerns företrädare i regionstyrelsen. En åsikt som fördes fram var att det är kommunen som är den naturliga köparen av Brobysjukhuset.

Det hela slutade med att det rådde full enighet i regionstyrelsen om att bordlägga ärendet.

– Under tiden måste det till diskussioner med kommunen, anser Per-Ingvar Johnsson.

Enligt Carl Sonesson, som vi når på knastrig mobiltelefon då han är på väg över sundet, är det formella bitar man hängt upp sig på.

– Regionstyrelsen kan inte upphäva den delegation som fastighetsnämnden fått av Regionfullmäktige, utan i sådana fall måste nämnden begära en upphävning av delegationen i regionfullmäktige. I och med att frågan bordlägges kommer den inte upp förrän nästa regionstyrelsesammanträde, den 27 juni.

Samtidigt som regionstyrelsen igår diskuterade frågan blev det klart att det danska företaget Rosenborgs A/S har fortsatta avsikter att köpa Brobysjukhuset. Handpenning har nu kommit in på Regionfastigheters konto.

Trots att det nu blir några veckors respit så är kommunalrådet i Östra Göinge, Tommy Johansson en smula besviken över regionrådens agerande.

– Jag tycker att kommunen ska få förhandlingsrätt i den här frågan. Dessutom är det så att vi efter mötet med regionråden i våras där vi diskuterade våra idéer blev lovade att de skulle återkomma.

De hördes inte av istället meddelade Regionfastigheter att det fanns ett köpeavtal som skrivits på av ett danskt företag, säger Tommy Johansson.

– Vi kommer nu att ta kontakt med Regionfastigheter och framföra vår avsikt om att få köpa Brobysjukhuset, avslutar han.

marie-louise.lindell

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.