unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Åtta områden lyfts fram: Dags att tycka till om Lis-planen

Under måndagen börjar samrådstiden för Lis-planen. En plan för att verksamheter och boende enklare ska kunna satsa nära vattendrag.
Det ska bli lättare att bygga och utveckla vid vattendrag, som här vid sjön Immeln.
Det ska bli lättare att bygga och utveckla vid vattendrag, som här vid sjön Immeln.
Foto: Lasse Ottosson

Kommunen har identifierat åtta områden som anses vara lämpliga att ge dispens för strandskydd för att långsiktigt stimulera utvecklingen i strandnära lägen.

Det rör sig om följande områden:

1) Breanäs vid sjön Immelns västra strand. Här gäller utveckling för besöksnäring, rörligt friluftsliv och småbåtshamnen.

2) Byn Immeln. Här gäller utveckling av fritidsbostäder, besöksnäring och friluftsliv.

3) Ekobyn i Glimåkra. Här gäller utveckling av bostäder, rekreation och ridhuset.

4) Trollabadet i Glimåkra. Gäller friluftsliv, friluftsbad och husbilsuppställning/camping.

5) Oröd vid Tydingesjön. Gäller företagsutveckling samt fritidshus/bostäder.

6) Tydingesjöns festplats. Utveckling av fritidshus/bostäder, campingverksamhet och besöksnäring.

7) Strömshall, norr om Broby. Gäller utveckling av bostäder och rekreation.

8) Östanå. Attraktiva och naturnära bostäder (har tagits hänsyn till översvämningsrisk), företagsutveckling och nyetablering av företag.

Samrådstiden varar i två månader. Juni-juli är avsatt för granskning och sedan är kommunens förhoppning att kommunstyrelsen godkänner Lis-planen i september så att kommunfullmäktige kan anta den i oktober 2021.

Från näringsidkare har det varit tydliga synpunkter. De gillar framtagandet av en Lis-plan, att det ger dem möjlighet att överleva och utveckla sina verksamheter.

– I dag är det många som vill satsa men som hindras. Vi har höga förväntningar på det här då möjligheten att bygga i attraktiva områden kan locka intressenter då det är är enda sättet att få tillbaka pengarna när man bygger, sa kommunstyrelsens ordförande Patric Åberg (M) i december.

Även från tjänstemannahåll lyftes det positiva med Lis-planen fram, i en intervju med tidningen i november:

– Det är i princip omöjligt på en vanlig lön att ha råd med sådana värden, nära sjö eller hav, om du exempelvis bor i sydvästra Skåne. Och det här gäller även Åhus och Yngsjö, jag tror många skulle vara beredda på att bygga i Östra Göinge när det här blir verklighet. Men tänker du då dig att du vill bygga ett nytt hus i exempelvis Gyvik för tre-fyra miljoner kronor, då måste det verkligen ha det rätta läget. Rent personligen tror jag jättemycket på det här, förklarade samhällsutvecklingschefen Mikael Torberntsson då.

Fakta

Lis-planen

Lis-planen är ett tillägg till Östra Göinges översiktsplan och följer samma planprocess. Innan planen vinner laga kraft ska den genomgå samråd, granskning och antagande i kommunfullmäktige.
Strandskyddet som finns för ett område upphävs inte automatiskt även om det pekas ut som ett Lis-område. Det är först i ett detaljplanebesked som en definitiv prövning av ett områdes lämplighet sker. En Lis-plan kan däremot vara en förutsättning för att ett strandskyddat område ska få prövas i en detaljplan.
Alla kustlinjer, vattendrag och insjöar i Sverige skyddas av ett strandskydd. Strandskyddet sträcker sig vanligtvis 100 meter från strandlinjen (100 meter upp på land och 100 meter ut i vattnet).
Källa: Östra Göinge kommun

Läs mer