Annons

Avslutningssoaré med publikrekord på Tjernobyllägret

BROBY. Tjernobylarbetet med bas i Broby har blivit en bred folkrörelse som i sommar växt ytterligare. Det blev publikrekord, 400 personer på den avskedssoaré som lägrets deltagare i onsdags kväll spelade upp. Kvällen utvecklades till en folkfest med sång, musik och dans som huvudingredienser. Under lägermånaden har deltagarna framträtt för sammanlagt omkring 4000 personer.
Östra Göinge • Publicerad 2 augusti 2001

Enligt planerna skulle programmet framförts i Församlingshemmet. Av utrymmesskäl flyttades det till platsen under det stora skärmtaket på Sanatorieområdet. Det blev en kväll i glädje, i samma stil som hela lägermånaden. – Vi har haft ett fantastiskt läger i glädje och sol där Gud har varit med oss. Lägret har även blivit välsignat ekonomiskt. Vi behövde få in 180000 kronor. Detta mål har vi nått med råge. Pengarna räcker även till att bekosta årets första hjälpsändning till Kiev. – För varje år får vi nya sponsorer vid sidan om dem vi haft innan. Detta känns väldigt bra. Vi ser att barnen utvecklats enormt denna månad. Deras självförtroende har stärkts enormt, konstaterade Rolf Tillman i sin välkomsthälsning. Sen drog kvällens program igång med Anders Bengtsson som konferencier. Klassisk musik på piano, gitarrer och violin varvades med folkmusik från Ukraina, kosackdans och enkla kristna sånger. Jublet var enormt då ledarna från Kiev framförde ett spexnummer med bland annat zigenarmusik och dans. Efter blev det grillfest för lägerdeltagarna och kvällskaffe för gästerna. Man skulle kunna tro att lägerdeltagarna är handplockade efter musikaliskt kunnande. Så är med något undantag inte fallet. – Talangerna kommer som en överraskning på lägret, berättar Berit Tillman – Sången och musiken ligger i deras kultur. Folket i Ukrania kan sina författare och poeter. Detta sitter i sen sovjettiden. De är konstnärliga. Älskar att sjunga, måla och dansa, berättar Rolf Tillman som omtalar att lägerdeltagarna i måndags var i Rinkaby och träffade bland annat scouter från Ukraina. Under årets läger har samlats i 40000 kronor till en fond för barn och ungdomars utbildning. Ur denna fond har finansierats bland annat sex ungdomars universitetsstudier. Onsdagskvällens kollekt inbringade 10560 kronor. Denna vecka avslutas lägret. I dag torsdag rullar bussen mot Kiev med detta sjungande gäng. – Många kanske gråter när de åker nedför backen från lägerplatsen. Men sen börjar sången igen, konstaterar Rolf Tillman. nyheter @kristianstadsbladet.se

Av Gösta Olsson 044-45014
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons