Avtal om renhållning dröjer

Östra Göinge Renhållningsbolag och Renhållarna i Hässleholm tvingas vänta med att skriva avtal med den nya norska renhållningsentreprenören. Länsrättens beslut kom i går, i dag skulle avtalet undertecknats.
Östra Göinge • Publicerad 27 februari 2008

Länsrättens beslut, att de båda renhållningsbolagen i Hässleholm och i Östra Göinge/Osby inte får avsluta upphandlingen beror på att Sita Sverige AB, som också lagt anbud i upphandlingen om vem ska bli Ragnells efterträdare i de tre kommunerna, har begärt en överprövning av beslutet.

Enligt Sita ska det norska sophämtningsföretaget inte ha uppfyllt alla kraven i upphandlingsunderlaget.

Det handlar om en punkt där det klart framgår att anbudsgivarna ska ha tillstånd för transport av farligt avfall.

Enligt vd för kommunernas renhållningsbolag, Jan Göransson, så har det norska företaget hamnat i en moment 22-situation. - RenoNorge som entreprenören heter saknar tillstånd för transport av farligt avfall i Sverige. Det kan man nämligen inte få förrän man bedriver verksamhet här. Och detta är företagets första kliv in på den svenska marknaden, förklarar Jan Göransson.

Så fort upphandlingen var påskriven skulle företaget söka tillstånd. Vilket krävs för att också kunna hämta upp abonnenternas röda lådor med farligt avfall.

Renhållningsbolagens vd är inte särskilt orolig för att affären inte ska kunna avslutas.

- Hade vi inte antagit norrmännens anbud hade det i stället kunnat uppfattas som ett handelshinder. Norrmännen låg 5,3 miljoner kronor lägre än övriga, säger Jan Göransson.

RenoNorges anbud ligger i ungefär samma storlek som Ragnsells förra gången. Och de har ju inte orkat med sophämtningen. Göransson är dock inte orolig utan tror att RenoNorge ska klara uppgiften.

- Vi var faktiskt en hel delegation, med både tjänstemän och styrelseledamöter från renhållningsbolagen, som var i Norge för att på tre olika ställen se om bolagets sophämtning fungerade. Vi ville se hur de skötte sig och har bara fått positiva reaktioner. Att upphandlingen nu överklagats och länsrätten begärt inhibering innebär en viss fördröjning.

Det nya bolaget ska dock inte ta över sophämtningen förrän den 1 november.

- Men det behövs tid, för det är exempelvis långa leveranstider på fordon. För Ragnsells personal innebär det här ytterligare en orolig tid, då de inte vet om de får fortsätta hos det nya bolaget. Men RenoNorge har sagt att man i första hand ska anställa personal som redan kör i dag.

- Jag tror och hoppas att det här kommer att fungera bra för våra kunder, säger Jan Göransson.

Marie-Louise Lindell

044-18 55 00

marie-louise.lindell@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.