Barnkullarna fortsätter att minska

ÖSTRA GÖINGE. Allt tyder på att antalet registrerade gravida kvinnor i Östra Göinge når nytt bottenrekord i år. Totalt registrerades 117 havande kvinnor i fjor, vilket var den lägsta siffran på tio år. Risken är stor att det blir ännu färre i år, det vill säga inte ens hälften så många som för tio år sedan.
Östra Göinge • Publicerad 12 juni 2001

Under de senaste åren har Östra Göinge kommun såväl som flera andra mindre kommuner visat en negativ trend vad gäller befolkningsutvecklingen. I fjor var det ett minus på åtta personer i Östra Göinge.

Ett av de stora problemen är att det föds allt färre barn. Något som barnmorskorna Gerd Persson i Broby och Britt-Louise Jönsson i Knislinge bekräftar.

– Tyvärr är det så. Vi ser nästan inga gravida alls, säger Gerd Persson som inte varit med om något liknande under sina 30 år som barnmorska.

– Vi är ju de första som märker av hur stora kullarna blir. Det är här som i stort sett alla gravida registrerar sig först, säger Gerd Persson. Den sista maj var det endast 21 inskrivna gravida kvinnor i Broby. Vid samma tid i fjor var det 26.

– I fjor var ändå den lägsta siffran någonsin, säger Gerd Persson.

Allt tyder på att det blir ett nytt bottenrekord i år.

Hos barnmorskan i Broby regisserar sig föräldrar som bor i Broby, Glimåkra och Sibbhult med omnejd.

– De flesta kvinnor som blir gravida går här, siffrorna stämmer på ett ungefär med verkligheten, säger Gerd Persson vidare. Britt-Louise Jönsson i Knislinge har samma bild av vikande barnafödslar. Till Knislinge vänder sig föräldrar från Knislinge, Hjärsås och Hanaskog.

– Det är jättedåligt i år, konstaterar hon.

Den sista maj i år fanns 16 kvinnor som väntar barn inskrivna i Knislinge, i fjor vid samma tid var det 22.

Vad beror de vikande födelsetalen på?

En naturlig förklaring är att krigsbarnen som var många på 40-talet fick barn på 60-talet som i sin tur gav en stor puckel i början av 90-talet.

– Men i dag möter jag par som säger att de avstår från barn. Den inställningen har jag inte mött tidigare, säger Gerd Persson.

– I våra grannkommuner Hässleholm och Kristianstad finns många invandrarfamiljer som har många barn. Vi har inte så många invandrarfamiljer i barnafödande ålder, konstaterar Britt-Louise Jönsson. – De flesta par vill inte ha fler än två barn. Familjer med tre eller fyra barn lyser med sin frånvaro, tillägger hon.

Britt-Louise Jönsson anser att det är situationen i samhället i stort som är avgörande.

– Båda föräldrarna jobbar heltid, två barn är vad man orkar med.

Ambitionen i samhället att alla ska jobba heltid är av ondo för barnfamiljer.

Fler möjligheter att jobba deltid borde finnas, anser Britt-Louise Jönsson.

– I dag finns det nio småskolenheter i kommunen. Om sex år, vilka finns då kvar? De fina mindre skolorna i Hjärsås och Östanå, vad händer med dem, frågar sig Britt-Louise Jönsson oroligt.

ingalill.bengtsson

@kristianstadsbladet.se

Fakta / Gravida i Ö Göinge

n Antalet registrerade gravida kvinnor i Östra Göinge under den senaste tioårsperioden.

år Knislinge Broby Totalt

2000 48 69 117

1999 67 86 153

1998 56 74 130

1997 67 76 143

1996 71 81 152

1995 67 87 154

1994 84 83 167

1993 75 127 202

1992 82 119 201

1991 93 140 233

Statistiken kan slå på plus minus en handfull kvinnor eftersom det finns de som registrerar sig på andra orter.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.