Annons

Barnomsorg kan tvingas bygga ut

ÖSTRA GÖINGE. Trots att det föds allt färre barn i Östra Göinge behöver troligtvis barnomsorgen byggas ut inom några år. Syskon får nämligen rätt att vara kvar inom barnomsorgen och år 2003 införs en allmän förskola.
Östra Göinge • Publicerad 14 juni 2001

Under den senaste tioårsperioden har barnomsorgen fått allt snävare ramar. Barnkullarna i början på 90-talet är nu i skolåldern vilket fört med sig att fritidshemmen fått utökade resurser.

Från att ha haft 80 dagbarnvårdare finns det i dag bara 30 kvar och motsvarande två avdelningar på ett daghem har försvunnit. En avdelning har mellan 15 och 18 barn inskrivna.

Annons

Att det föds färre barn är utvecklingsledare Börje Lavesson på barn- och utbildningsförvaltningen medveten om. Men siffrorna från barnmorskorna, som Kristianstadsbladet publicerade igår, tyder på att det föds ännu färre barn framöver.

I konsekvensens namn borde det minskade barnantalet föra med sig att barnomsorgen dras ner i motsvarande omfattning. Men av olika skäl verkar det snarare bli tvärtom.

– Redan nu den första juli får alla arbetslösa rätt att ha kvar sina barn 15 timmar inom barnomsorgen, förklarar utvecklingsledare Börje Lavesson.

I reda tal innebär det i och för sig bara ett fåtal barn.

– Tidigare har arbetslösa fått ha kvar sina barn i två månader men många har lyckats, i och med arbetsmarknadsåtgärder bland annat, få ha kvar sina barn, säger Börje Lavesson som därför inte räkna med att det blir så många fler barn efter den första juli.

– Det handlar nog bara om några få. Trots att det under 1999 bara föddes 122 barn räknar Börje Lavesson med att det vid årsskiftet kommer att bli en stor efterfrågan.

– Då får alla syskon rätt att behålla sina platser. Det tror jag många föräldrar nappar på, uppger Börje Lavesson.

Däremot är det svårt att sia om vad maxtaxan, som med stor säkerhet kommer att införas från nyår, kommer att innebära.

– Jag tror inte vi får fler barn, möjligtvis att de barn som redan finns inskrivna får fler timmar. Föräldrar som jobbar olika skift för att kunna ta hand om barnen kanske bestämmer sig för att jobba samma skift, eller att mor- eller farföräldrarna inte behövs anlitas i samma utsträckning, säger Börje Lavesson. Redan i dag utnyttjar 80 procent av alla föräldrar möjligheten till barnomsorg. Men år 2003 kommer resterande 20 procent att räknas in när den allmänna förskolan för alla fyra och femåringar börjar gälla.

– En allmän förskola för barnen införs med 15 timmar per vecka. Troligtvis måste vi, fast det är en fråga för de olika partigrupperna att diskutera, utöka med fler lokaler för de speciella förskolegrupperna, tror Börje Lavesson.

Annons

Att kommunen har vikande befolkningsunderlag är i och för sig en källa till oro på sikt.

– Vi säger så här: vi har en bra barnomsorg och en bra skola som vi ska göra ännu bättre. Alla ska känna en trygghet i det, säger Börje Lavesson.

Orsaken till att det föds färre barn är svårt att uttala sig om.

– Många vill göra karriär kanske och förr fanns det flerbarnstillägg. Kanske får maxtaxan en motsvarande effekt.

Men det återstår att se.

ingalill.bengtsson

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons